Imperiul habsburgic contraatacă [Politico]

Noul grup de extremă-dreapta al lui Viktor Orban, Patrioţii pentru Europa, este o coaliţie habsburgică care îi oferă liderului maghiar platforma europeană la care tânjeşte.
Premierul Ungariei, Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Redacţia
13.07.2024

Viktor Orban reuneşte cea mai veche formaţie din Europa.

Fanii înrăiţi îi spun grupului demult destrămat "k. u. k.", dar acesta este mai cunoscut ca Imperiul Habsburgic.

Printre multitudinea de titluri din ultimele zile referitoare la maşinaţiunile liderului maghiar, cel mai revelator în ceea ce priveşte relaţia lui Orban cu puterea a fost anunţul din 30 iunie de la Viena că acesta înfiinţează "Patrioţii pentru Europa", un grup politic de extremă dreapta din Parlamentul European.

Aflat în centrul Vienei, alături de alţi populişti de dreapta din Austria şi Republica Cehă, un Orban triumfător şi-a anunţat noul club (care cuprinde teritoriile principale ale fostelor ţinuturi habsburgice: Austria, Boemia şi Ungaria), fără să lase nicio îndoială cu privire la cine va fi la conducere.

"Creăm o formaţiune politică care, în opinia mea, va decola ca o rachetă şi va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene. Cerul este limita", a declarat Orban.

Numele grupului este o antifrază de manual, adică opusă sensului dorit, ca şi cum ai numi un gigant "mic". În timp ce "patrioţii" sunt multe lucruri, a fi "pentru Europa" nu este printre ele.

Lăsând asta la o parte, lăudăroşenia lui Orban nu a fost complet goală. Luni, partidul Adunarea Naţională din Franţa s-a alăturat patrioţilor, la fel ca Lega din Italia, alăturându-se unei liste în creştere de partide proeminente de extremă dreaptă din Spania până în Olanda.

În timp ce francezii vor avea cea mai mare delegaţie în cadrul Patrioţilor, cu 30 de deputaţi europeni, Orban şi aliaţii săi habsburgi ar putea ajunge să domine grupul dacă reuşesc să atragă partidele populiste din Slovenia şi Slovacia, aşa cum pare probabil.

Având în vedere că genul de naţionalism pe care îl predică patrioţii a dus la distrugerea Imperiului Habsburgic în 1918, alianţa lor tot mai profundă este oarecum surprinzătoare.

Până acum, singurul lucru care i-a unit pe politicienii din spatele patrioţilor a fost neîncrederea reciprocă. Partidul Libertăţii din Austria, de exemplu, a petrecut decenii solicitând cehilor despăgubiri pentru austriecii care au fost deposedaţi şi expulzaţi din fosta Cehoslovacie după cel de-al Doilea Război Mondial. Între timp, una dintre puţinele probleme asupra cărora cehii, slovacii, maghiarii şi slovenii au căzut de acord a fost cât de autoritari erau austriecii.

Aşadar, de ce îşi unesc brusc armele? Într-un cuvânt: Orban.

Deşi există încă multă neîncredere la suprafaţă, populiştii din regiune ştiu să recunoască o formulă câştigătoare atunci când o văd.
Indiferent ce se crede despre vicleanul lider maghiar şi despre diplomaţia sa de săptămâna trecută, care l-a dus la Kiev, Moscova, Beijing şi chiar Mar-a-Lago, nu se poate nega că este mai presus de greutatea sa. În cercurile de dreapta din Europa Centrală, Orban este văzut ca un model.

Parteneri improbabili

La auzul veştii despre călătoria lui Orban la Moscova, vineri, prim-ministrul populist al Slovaciei, Robert Fico, care a supravieţuit recent unei tentative de asasinat, a fost plin de laude.

"Vreau să-l felicit pe prim-ministrul Ungariei şi să-mi exprim admiraţia pentru decizia sa de a vizita Kievul şi Moscova fără nicio ezitare. Dacă sănătatea mi-ar fi permis acest lucru, m-aş fi alăturat cu plăcere lui", a declarat Fico, al cărui partid Smer ia în considerare să sară la patrioţi.

Orban şi Fico sunt parteneri puţin probabili. Tensiunile persistente dintre ţările lor cu privire la dominaţia de 800 de ani a Ungariei asupra naţiunii etnice slovace, care s-a încheiat în 1918, au complicat mult timp relaţiile.

Cei doi provin, de asemenea, din părţi opuse ale spectrului politic. În timp ce Orban, un fost disident care s-a opus controlului sovietic, provine din dreapta, Fico este un fost comunist care a devenit social-democrat după căderea Zidului Berlinului.

Simpatia lor crescândă explică în mare măsură atractivitatea patrioţilor lui Orban în Europa Centrală şi de Est.

Pe lângă frustrarea crescândă faţă de ceea ce ei consideră a fi mâna grea a Bruxelles-ului, patrioţii împărtăşesc o părere mult mai caritabilă despre preşedintele rus Vladimir Putin şi războiul său împotriva Ucrainei.

Cu excepţia Austriei, partidele de extremă dreapta care s-au alăturat patrioţilor până în prezent provin din ţări membre NATO. Chiar şi aşa, majoritatea nu-şi ascund respectul faţă de liderul rus, de la admiraţie reticentă la veneraţie totală.

"Putin nu poate pierde. Ideea că Rusia poate fi învinsă este foarte greu de înţeles", a declarat Orban într-un interviu acordat duminică posturilor media Axel Springer.

În afară de neîncrederea faţă de UE şi entuziasmul faţă de Rusia, coaliţia habsburgică a lui Orban este unită de rezistenţa comună faţă de migraţia din lumea musulmană, pe care patrioţii o consideră o luptă civilizaţională.

"Credem într-o Europa hotărâtă să îşi protejeze frontierele, să oprească migraţia ilegală şi să îşi păstreze identitatea culturală, urmând voinţa marii majorităţi a cetăţenilor europeni", a scris grupul în manifestul său fondator.

O platformă pan-europeană pentru Orban

Cu afiliaţi ai Partidului Patriot deja la putere în Ungaria şi conducând sondajele în Republica Cehă şi Austria înainte de alegerile din septembrie în ambele ţări, alianţa lui Orbán ar putea deveni în curând o forţă politică de neoprit, atât în regiune, cât şi în întreaga UE.

Acest lucru i-ar oferi platforma paneuropeană pe care o caută de când partidul său Fidesz - pentru a evita să fie dat afară - a părăsit Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup din Parlament.

Dacă lucrurile merg în direcţia lui Orban, impactul real al patrioţilor va fi resimţit mai aproape de casă.

După ce a fost vioara a doua a Austriei în aproape toate cele peste şase secole de existenţă a Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea ajunge să fie câinele de frunte.

Dacă este nevoie, Orban are chiar şi habsburgi de bună credinţă pe care îi poate arunca în joc: Georg Habsburg-Lothringen, trimisul Ungariei în Franţa, care este nepotul ultimului împărat austriac, Karl I; şi Eduard Habsburg-Lothringen, stră-strănepotul împăratului emblematic al Austriei din secolul al XIX-lea, Franz Josef I. Eduard îndeplineşte în prezent funcţia de emisar al Budapestei pe lângă Sfântul Scaun.

"Dacă este vreodată nevoie de noi, suntem prin preajmă", a spus Eduard recent unui intervievator şi se pare că o spunea doar pe jumătate în glumă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor