Imigranţii români şi bulgari sunt la fel ca britanicii cu o casă de vacanţă în Franţa (ministru britanic)
Imigranţii români şi bulgari nu sunt cu nimic diferiţi de cetăţenii britanici care au o casă de vacanţă în Franţa, a afirmat ministrul adjunct pentru prevenirea criminalităţii, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne britanic, informează vineri The Telegraph.
Jeremy Browne a declarat că deschiderea graniţelor Marii Britanii pentru est-europeni este în interesul politicii externe a ţării şi pentru binele economiei. Acesta i-a acuzat pe colegii săi din minister de "omisiune gravă" pentru că nu l-au consultat în legătură cu o campanie organizată de departamentul său, care îi încuraja pe imigranţii ilegali să se întoarcă acasă.
De la 1 ianuarie 2014, imigranţii români şi bulgari vor avea acces deplin pe piaţa muncii din Marea Britanie, ca urmare a ridicării restricţiilor impuse atunci când România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană, în 2007, notează cotidianul britanic.
Aceasta înseamnă că, la fel ca turiştii britanici, ei vor putea călători pe continentul european fără a-şi arăta paşaportul.
Guvernul nu a făcut publică nicio estimare privind numărul de români şi bulgari care vor veni în Marea Britanie, întrucât studiile anterioare au fost prea inexacte, în timp ce diplomaţii români şi bulgari au evocat cifra de 35.000 de persoane care este probabil să vină în această ţară în 2014, scrie cotidianul citat.
Întrebat dacă liberal-democraţii ar fi "entuziasmaţi" de venirea lor, Browne a declarat pentru publicaţia New Statesman: "Se conformează aceloraşi reguli ca cetăţenii britanici care locuiesc în Spania sau au case de vacanţă în Franţa, sau care lucrează în Germania'.
Ministrul adjunct a afirmat că face parte dintr-o "minoritate demodată", ce "îmbrăţişează oportunităţile globalizării" şi nu regretă deschiderea pieţei muncii britanice pentru lucrătorii din Polonia şi alte ţări est-europene în 2004. Această mişcare a îmbunătăţit relaţiile diplomatice ale Marii Britanii, a continuat Jeremy Browne, potrivit The Telegraph.
"Nu cred că a fost o greşeală. A produs o transformare în privinţa relaţiei cu ţări precum Polonia. A fost în interesul politicii noastre externe, însă, la un nivel mult mai direct, există mulţi angajatori în circumscripţia mea care au numai laude pentru contribuţia pe care au adus-o polonezii la afacerile lor şi la economie în general", a declarat acesta.
Browne a recunoscut că venirea imigranţilor va pune presiune pe serviciile publice, însă a afirmat că "dacă trageţi o linie, punctele pozitive le depăşesc pe cele negative".
Ministrul a mai subliniat că panourile care le spuneau imigranţilor că riscă arestarea dacă nu se "duc acasă" trimite un semnal prost. "Nu am fost consultat înainte, nici Nick Clegg (vicepremierul Marii Britanii), iar aceasta este o omisiune gravă", a explicat Browne.
În Marea Britanie se află 683.000 de locuitori din Polonia şi alte foste ţări comuniste, majoritatea dintre aceştia venind aici după 2004, notează cotidianul britanic. Studiile sugerează că circa 800.000 de cetăţeni britanici locuiesc în Spania şi 250.000 în Franţa.