Igor Munteanu: Protocoalele semnate de Chişinău şi Tiraspol în ultimii ani sunt contrare interesului naţional al R. Moldova

Autorizarea unor numere neutre pentru autoturismele transnistrene (ilicite pe teritoriul Ucrainei şi României) crează iluzia unei ”porţii de suveranitate” pentru regimul de la Tiraspol, afirmă Igor Munteanu.
Igor Munteanu, la reuniunea Comitetului de Asociere UE-RM (facebook.com/I. Munteanu)
Ştefan Sârbu
19.12.2019

Deputatul blocului ACUM-Platforma DA, Igor Munteanu susţine că multe dintre protocoalele semnate în grabă în ultimii ani în formatul „5 2” crează şi vor crea un cerc vicios, contrar interesului naţional al Republicii Moldova, de favorizare a unor grupuri şi interese ostile.

Declaraţiile au fost făcute în contextul evaluării procesului de reglementare a conflictului transnistrean în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere UE-RM, care a avut loc la 18-19 decembrie la Strasbourg.

În opinia parlamentarului, simpla eliberare a unei licenţe Telecom pentru concernul Sheriff din Tiraspol încalcă competiţia liberă în raport cu alţi actori ai telefoniei mobile, conform legislaţiei Republicii Moldova, iar scopul licenţierii băncilor transnistrene poate fi de fapt o ”cutie a pandorei”, care va afecta profund progresele firave din sectorul bancar al ţării după purgatoriul fraudei bancare.

Deputatul blocului ACUM a subliniat că autorizarea unor numere (car plates) neutre pentru autoturismele transnistrene (ilicite pe teritoriul Ucrainei şi României) crează iluzia unei ”porţii de suveranitate” pentru regimul de la Tiraspol.

„Oamenii politici au obligaţia de a impune condiţionalităţi democratice oriunde trebuie să apere interesele cetăţenilor R. Moldova, nu a unor elite ghiftuite, corupte, controlate prin telecomandă de servicii speciale ruseşti. Sirenele ”măsurilor de încredere” nu ar trebui să ameţească vigilenţa R. Moldova", a conchis Igor Munteanu.

Reuniunea din Parlamentul European de la Strasbourg este cel mai important eveniment de evaluare a calităţii implementării obligaţiilor părţilor. În încheierea evenimentului a fost adoptată Declaraţia finală şi recomandările Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor