Igor Dodon: Unionismul, cel mai grav factor destabilizator al R. Moldova

Ideologia antistatală unionistă ar putea genera tendinţe separatiste. Doar echilibrul în politică externă, relaţiile bune bilaterale cu vecinii, cu Rusia, UE, SUA ar putea asigura pacea în Republica Moldova, afirmă Dodon.
Igor Dodon (facebook.com / dodon.igor)
Ştefan Sârbu
22.08.2017

Cu ocazia a 26 de ani de Independenţă a Republicii Moldova, preşedintele Igor Dodon a declarat că unionismul ar fi astăzi cel mai grav factor destabilizator al ţării promiţând că va face tot posibilul ca Unirea să nu aibă loc. În opinia acestuia, R. Moldova trebuie să-şi păstreze statutul de ţară neutră, să dezvolte relaţii bilaterale avantajoase cu Estul şi cu Vestul.

“Această ideologie antistatală poate cauza conflicte sociale, etnice şi poate genera tendinţe separatiste, în caz că unionismul va deveni un curent promovat oficial. Dar vă promit că unioniştii se vor alege cu nimic. Va trece isteria legată de centenarul Unirii, din 2018, va trece şi actuala guvernare, iar statul şi poporul moldovenesc vor rămâne neclintiţi. Voi face tot posibilul ca să fie aşa...", se menţionează în partea de interviu pentru IPN pe care a ales-o şeful statului pentru a o promova pe pagina sa de Facebook.

În context, preşedintele sugerează că cea mai mare greşeală va fi dacă Republica Moldova va încerca să facă front comun cu una din părţile noului război rece împotriva celeilalte, adică cu Occidentul împotriva Rusiei – doar echilibrul în politica externă, relaţiile bune bilaterale cu vecinii, cu Rusia, UE, SUA ne pot asigura pacea în Republica Moldova.

Notabil este faptul că preşedintele pro-rus în interviul sau nu abordează deloc subiectul prezenţei ilegale a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul suveran al R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor