Igor Dodon: Prezenţa drapelului UE pe instituţiile corupte din Moldova constitue o discreditare

După ce şeful statului a dispus scoaterea drapelului UE de pe sediul Preşedinţiei, s-a constatat că multe instituţii de stat din Moldova nu afişează acest simbol. Dodon susţine că instituţiile corupte discreditează simbolul european.
Igor Dodon, liderul PSRM
Igor Dodon, liderul PSRM (facebook.com)

În cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat că arborarea steagului UE pe instituţiile corupte din ţară este o discreditare a simbolului european. Drapelul Uniunii Europene trebuie să fie în Republica Moldova pe oficiul UE, reşedinţa ambasadorului UE în Moldova şi automobilul acestuia. În context, şeful statului a reiterat că pe clădirea Preşedinţiei va fi doar drapelul RM.

”Legislaţia RM prevede foarte clar că pe clădirile oficiale guvernamentale trebuie să fie drapelul RM – tricolorul. De asemenea, este indicat că pot fi, însă nu obligatoriu, şi alte drapele: drapele istorice, drapelul UE, etc. Pe toate clădirile oficiale din Chişinău şi nu doar, în ultimii 7 ani este drapelul UE. Întrebarea mea este una foarte simplă: Noi nu suntem membri ai UE, în acelaşi timp noi suntem membri ai CSI şi ONU. De ce atunci pe clădirile guvernamentale nu este drapelul CSI sau ONU, însă avem drapelul UE?”, s-a întrebat şeful statului în cadrul emisiunii televizate de la NTV Moldova.

Potrivit lui Igor Dodon, în goana de a face pe plac autorităţilor de la Bruxelles, oficialii moldoveni au discreditat simbolul Uniunii Europene arborându-l şi acolo unde nu este cazul.

”Pe parcursul celor 7 ani, cei de la guvernare, ca să placă foarte mult europenilor, au pus peste tot drapele europene şi s-au numit Alianţa pentru Integrare Europeană. Şi prin aceasta, pe de o parte, le-a plăcut celor de la Bruxelles care le dădeau bani, iar pe de altă parte, ei au discreditat drapelul UE şi vectorul integrării europene. Eu consider că este o discreditare, atunci când pe puşcărie sau pe judecătoriile corupte din RM stă drapelul UE”, a notat Dodon.

Menţionăm că potrivit unei investigaţii recente a zgd.md, drapelul european era arborat doar la Parlament, judecătorii şi unele ministere. În rest, Preşedinţia, Guvernul, Procuratura Generală , Procuratura municipiului Chişinău, Centrul Naţional Anticorupţie, Curtea de Conturi etc. au preferat să afişeze doar drapelul de stat al R.Moldova şi pe cel al instituţiei.

Amintim că drapelul UE a fost scos de pe clădirea Preşedinţiei odată cu investirea noului Preşedinte. Ulterior, liberalii au pus la loc drapelul comunităţii europene, însă simbolul UE a fost înlăturat de pe sediul reşedinţei la indicaţia lui Igor Dodon. În final a fost tăiat şi suportul metalic încât niciun drapel să nu mai poată fi instalat în acel loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe