Deputată ucraineană: După demiterea lui Şalaru, Ucraina va schimba cursul cooperării militare cu RM

Iryna Friz, deputată ucraineană
Iryna Friz, deputată ucraineană (facebook.com)

Demiterea lui Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Apărării a fost comentată şi în Ucraina. Deputata ucraineană, Iryna Friz consideră că semnarea decretului de demitere a lui Şalaru este rezultatul subordonării preşedintelui Igor Dodon în faţa Moscovei şi poate dăuna securităţii regionale.

„Alegerea liderului de la Chişinău de a-l demite pe ministrul Apărării Anatol Şalaru care asigura retragerea contingentului rusesc din regiunea nerecunoscută Transnistria, este un semnal puternic pentru schimbarea poziţiei Ucrainei în cooperarea militară cu Republica Moldova.”, a scris Iryna Friz pe contul său de Facebook.

Aceasta a mai menţionat că preşedintele Igor Dodon a întreprins această acţiune pentru că se supune Moscovei, notează unimedia.md. „Consider că demiterea ministrului Apărării Republicii Moldova, Anatol Şalaru, este o dovadă a supunerii lui Igor Dodon în faţa Moscovei. Acest pas dăunează securităţii regionale şi este un semn al schimbării cursului politicii externe a Chişinăului”, a adăugat Friz.

În concluzie, deputata ucraineană a venit şi cu o recomandare pentru proaspăt-inauguratul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, sugerându-i să reducă prezenţa militarilor ruşi din stânga Nistrului.

„Vreau să-i recomand noului lider al Republicii Moldova să revizuiască justificarea politicii sale referitor la necorespunderea realităţilor. În cazul în care neutralitatea este atât de importantă pentru Moldova, cum a specificat anterior Igor Dodon, el ar trebui să reducă prezenţa Rusiei în regiunea transnistreană. În caz contrar, trebuie să se expună în mod clar în legătură cu susţinerea independenţei Tiraspolului, fiindcă prezenţa unui „stat” străin pe teritoriul ţării nu este conform Constituţiei Republicii Moldova”, a precizat Iryna Friz.

Amintim că la 27 decembrie, noul şef al statului, Igor Dodon, a semnat decretul de demitere din funcţia de ministru al Apărării a lui Anatol Şalaru. Cu toate că solicitarea de demitere a lui Anatol Şalaru a fost înaintată fostului preşedinte Nicolae Timofti, acesta a refuzat să semneze decretul. Ajuns şef al statului, Dodon s-a grăbit să semneze destituirea, mulţumindu-i chiar „lui Mihai Ghimpu pentru acest demers şi îi sugerează să facă acest lucru şi cu ceilalţi miniştri liberali din cabinetul actual”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe