Pavel Filip: Igor Dodon păşeşte cu stângul la început de mandat

Preşedintele RM a înaintat o iniţiativă legislativă privind anularea legii de trecere la datoria publică a miliardelor furate din sistemul bancar. Premierul consideră că Dodon continuă să intoxice spaţiul public cu fumigene politice.
Premierul Pavel Filip.
Premierul Pavel Filip. (gov.md)

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon anunţă că a semnat prima iniţiativă legislativă în calitate de şef al statului - iniţiativă legislativă cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetăţenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar. În context, Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că problema în cauză este consumată şi a făcut un apel către Preşedinte şi reprezentanţii opoziţiei să fie deschişi pentru o colaborare constructivă.

“Reiterez poziţia mea în această privinţă - miliardele furate trebuie să fie întoarse de toţi cei care au participat la fraudă, au votat pentru, fie au cunoscut acest lucru, dar au preferat să tacă. Deopotrivă se fac vinovaţi numeroşi funcţionari de stat, responsabili din cadrul instituţiilor financiar-bancare, cei care urmau să contracareze acest furt, dar nu au mişcat un deget sau au preferat să tăinuiască”, a declarat şeful statului.

Igor Dodon susţine că de restituirea fraudelor bancare se vor ocupa organele de drept. Furtul secolului, aşa cum a fost numit de experţi, de comunitatea internaţională, de cetăţenii Republicii Moldova, a rezultat în fluctuaţii pe piaţa valutară, slăbind semnificativ puterea de cumpărare a leului, a avut şi are în continuare repercusiuni semnificative asupra bugetului de stat, a condiţionat blocarea ritmurilor de creştere a pensiilor şi salariilor. Efectele negative pentru populaţie, dacă situaţia nu se va schimba în cel mai apropiat timp, vor fi resimţite pe termen lung.

Preşedintele R. Moldova s-a adresat Parlamentului să includă examinarea iniţiativei legislative în regim prioritar şi să anuleze legea care pune pe seama cetăţenilor rambursarea furturilor fără precedent. “Există multe alte soluţii, pe care sunt gata să le discutăm, dar categoric sunt împotriva sa se plătească din contul generaţiilor curente şi următoare.”

Ca urmare a iniţiativei legislative înaintate de Igor Dodon, premierul Pavel Filip a opinat că “în preajma sărbătorilor, deşi campania electorală s-a încheiat demult, văd că politica populistă continuă să intoxice spaţiul public cu fumigene politice. Din păcate, preşedintele ţării păşeşte cu stângul la început de mandat, cu o iniţiativă incorectă faţă de popor”.

Potrivit gov.md, prim-ministrul a precizat că această lege este un act juridic consumat, pentru că banii necesari au fost deja prevăzuţi în bugetul de stat, au fost încheiate acordurile respective, iar anularea acestui act nu poate produce efecte juridice. Totodată, în opinia lui Pavel Filip, Curtea Constituţională a examinat câteva sesizări în acest sens, una depusă chiar de Partidul Socialiştilor, care a fost respinsă.

În acelaşi timp, Premierul s-a adresat cetăţenilor Republicii Moldova să nu se lase manipulaţi de declaraţiile populiste ale politicienilor, care generează aşteptări false şi a atenţionat că politicienii trebuie să fie oneşti cu oamenii. „Guvernul şi majoritatea parlamentară şi-au propus şi sunt oneşti cu cetăţenii Republicii Moldova, chiar dacă realitatea este câteodată dură, chiar dacă proiectele cu care venim nu sunt tocmai populare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe