Igor Dodon, la Moscova: Restabilim dialogul şi parteneriatul strategic dintre ţările noastre
alte articole
Şeful statului a avut prima întrevedere cu copreşedintele mişcării „Delovaia Rossia” şi antreprenorul Andrei Nazarov. În cadrul dialogului, aceştia au discutat despre modul în care sunt realizate înţelegerile privind investiţiile mediului de afaceri din Rusia în economia Moldovei, înţelegeri la care s-a ajuns în timpul vizitei delegaţiei „Delovaia Rossia” la Chişinău, în vara acestui an.
„Am convenit să organizăm un business-forum al oamenilor de afaceri din Republica Moldova şi Federaţia Rusă în luna mai anul următor, la Chişinău. Moldova simte o necesitate acută de investiţii şi din Vest, şi din Est. Este important ca atât investiţiile în economia moldovenească cât şi activitatea businessului străin în ţara noastră să se desfăşoare liber, fără să fie stânjenite de factorul politic”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
Totodată, şeful statului a avut o întrevedere şi cu preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Veaceslav Volodin, la care a participat şi preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat subiecte cu privire la cooperarea interparlamentară între cele două state, în special, reluarea activităţii Grupului Interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia.
„Până la sfârşitul anului 2017, la Moscova va avea loc şedinta Grupului Interparlamentar de prietenie cu participarea deputaţilor din Duma de stat şi Parlamentul Republicii Moldova. Iar în anul 2018, o astfel de şedinţă va avea loc la Chişinău. Restabilim dialogul şi parteneriatul strategic dintre ţările noastre. Am reuşit la nivel de preşedinţi ai Rusiei şi Moldovei, acum la nivel de parlamente. Urmează la nivel de guverne”, a adăugat şeful statului.
Menţionăm că această vizită la Moscova se numără printre multiplele vizite efectuate de către preşedintele Dodon în Federaţia Rusă, pe când în România şi Ucraina acesta nu a fost invitat nici până acum, din cauza declaraţiilor duşmănoase făcute referitor la statele vecine.
La sfârşitul lunii octombrie, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, la Reşedinţa de Stat, şeful statului i-a înmânat ambasadorului „o scrisoare oficială adresată Preşedintelui României, domnului Klaus Iohannis”, transmiţându-i omologului său român o invitaţie în Republica Moldova, subliniind că între preşedinţii celor două state trebuie să fie închegată o comunicare responsabilă şi constructivă.