Dionis Cenuşă: Evghenii Şevciuc ar putea candida la parlamentare din partea Transnistriei

Dionis Cenuşă, politolog
Dionis Cenuşă, politolog (facebook.com / Dionis Cenuşă)

În contextul adresării video lansate recent pe internet de Evghenii Şevciuc către locuitorii din stânga Nistrului de a ieşi la acţiuni de protest împotriva aşa numitelor autorităţi ale Transnistriei, analistul politic Dionis Cenuşă constată că activismul fostului lider de la Tiraspol indică că acesta ar putea deveni unul din cei doi candidaţi pentru cele două circumscripţii uninominale, aprobate recent de către Guvernul de la Chişinău.

În opinia politologului, există o serie de întrebări tehnice, politice şi procedurale legate de organizarea celor două circumscripţii pentru regiunea transnistreană.

„Dacă Evghenii Şevciuc ar fi unul dintre candidaţi atunci cine ar fi al doilea?”, se întreabă retoric Dionis Cenuşă precizând că circumscripţiile uninominale şi votul mixt aprobat în R. Moldova creează incertitudini pe care sondajele deocamdată nu le pot citi.

De menţionat că liberalul Valeriu Munteanu a atenţionat că Şevciuc, „odihnindu-şi osul, undeva în Federaţia Rusă, face îndemnuri curajoase la organizarea unei mişcări de rezistenţă împotriva celor care l-au exilat în ţara lui Putin, continuându-şi opera de uneltire împotriva orânduirii constituţionale a Republicii Moldova”. Cu toate acestea autorităţile moldovene ar conlucra cu astfel de uzurpatori ai puterii de stat.