Igor Dodon a fost audiat de procurori în dosarul Energocom. Se declară nevinovat

Igor Dodon, ex-preşedinte a R. Moldova
Igor Dodon, ex-preşedinte a R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost audiat de procurori marţi, 25 ianuarie, în dosarul Energocom, în care este bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat.

La ieşirea din Procuratura Generală, Igor Dodon a declarat presei de la Chişinău că nu are nicio implicare în vreo acţiune care ar fi fost ilegală sau ar fi prejudiciat în vreun fel statul şi cetăţenii.

Mai mult, acesta a acuzat că prin chemările sale la Procuratură guvernarea PAS doreşte să „acopere cumva ştirile despre preţurile la gaz, combustibil şi energie electrică. Este un show pentru a atenua scumpirile în lanţ, provocate de incompetenţa guvernanţilor.”

Igor Dodon este bănuit că în 2008 pe când activa în funcţia de ministru al Economiei şi Comerţului a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în condiţiile în care SA „Energocom” avea deja negociate şi încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preţ mai ieftin cu 29%, cauzând astfel daune statului şi consumatorilor finali în proporţii deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace băneşti care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.