Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan - lovite de pene majore de curent

.
. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

Milioane de oameni au rămas fără electricitate după ce o uriaşă pană de curent a lovit trei ţări din Asia Centrală, marţi, în urma unui accident nespecificat, au declarat oficiali din regiunea ex-sovietică, transmite Moscow Times.

Capitalele Kârgâzstanului şi Uzbekistanului, precum şi centrul economic al Kazahstanului, Almaty, au suferit întreruperi de curent în jurul prânzului, ora locală, presa şi oficialii raportând că penele s-au extins mult şi în numeroase provincii ale celor trei ţări.

Ministerul Energiei din Uzbekistan a transmis într-o declaraţie postată pe canalul său oficial Telegram că pana de curent a fost declanşată de un accident în reţeaua electrică din Kazahstan.

„Ca urmare a unui accident major în reţelele electrice din Republica Kazahstan, a avut loc o întrerupere a curentului în oraşele (din sudul Kazahstanului) Almaty, Shymkent, Taras, Turkestan şi zonele adiacente”, se arată în comunicat.

„Reţeaua electrică uzbecă, conectată la reţeaua electrică unificată, a fost avariată în urma unui accident care a dus la schimbări bruşte de tensiune şi frecvenţă pe 530 de linii din Kazahstan”, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Kârgâzstan a declarat pentru AFP, prin telefon, că furnizarea de electricitate s-a întrerupt „din cauza unui accident în reţeaua energetică regională”.

Ţările din Asia Centrală şi-au văzut centralele de energie împovărate de o secetă - în vară - care a afectat capacitatea hidroenergetică din Kârgâzstan şi de creşterea activităţii de minerit de criptomonede în regiune, în special în Kazahstan.

Creşterea mineritului de criptomonede în Kazahstan a fost legată parţial de o interdicţie de facto a practicii în China vecină şi de o creştere a preţurilor pentru criptomonede, cum ar fi bitcoin, în a doua jumătate a anului trecut.

Însă mineritul de criptomonede este extrem de energofag.

Sudul Kazahstanului, care suferă în mod tradiţional de deficite energetice şi se bazează pe aprovizionarea din nordul ţării, bogat în energie electrică, a fost afectat în special de evoluţie.

Furnizorul naţional de energie electrică din Kazahstan, KEGOS, a declarat că din cauza unui dezechilibru semnificativ creat brusc de sistemul energetic din Asia Centrală (Uzbekistan, Kârgâzstan) au existat probleme în reţelele din Kazahstan.

Agenţia de presă rusă RIA Novosti a relatat că aeroportul din Almaty, unde întreruperea curentului nu a afectat întregul oraş, continuă să funcţioneze normal, dar că aeroportul din Taşkent nu mai primeşte zboruri din cauza penei de curent.

Metroul din Taşkent, cel mai mare din regiune, a încetat şi el să funcţioneze, a menţionat un corespondent AFP, adăugând că apa de la robinet abia curge.

Aeroportul din Bişkek lucra la capacitate redusă, a raportat site-ul local 24.kg, citând conducerea aeroportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe