Igor Corman a fost ales în funcţia de preşedinte al parlamentului

Clădirea Guvernului Republicii Moldova
Clădirea Guvernului Republicii Moldova (The Epoch Times)
Epoch Times România
30.05.2013

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Igor Corman a fost ales în funcţia de preşedinte al Legislativului. El a fost ales, joi, prin votul secret al deputaţilor. Preşedintele Comisiei de organizarea procedurii de vot secret pentru desemnarea speakerului Parlamentului, Alexandru Stoianoglo a comunicat că pentru candidatura lui Corman au votat 58 de deputaţi. În acelaşi timp, deputatul din partea PCRM, Sergiu Stati, care a fost înaintat de fracţiunea comuniştilor în ultimul moment, a fost votat de 31 de legislatori.

Deputatul PCRM, membrul Comisiei de organizare a procedurii de vot a comunicat că buletinele au fost însemnate în mod diferit. Potrivit lui, 7 buletine erau însemnate într-un fel, 30 aveau alte însemne şi alte 15 la fel. "Asta vorbeşte despre faptul că a fost încălcat secretul votului, iar Igor Corman nu poate fi numit preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova", a spus Petrenco.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin a menţionat că partidele din cadrul noii majorităţi parlamentare trebuie să-i mulţumească deputatului democrat Adrian Candu care, în opinia lui Voronin, "a organizat înţelept acesată procedură de vot". El a mai ţinut să specifice că pentru Sergiu Stati - candidatul înaintat de PCRM, au votat toţi cei 31 de comunişti prezenţi în sală, iar buletinele nu au fost însemnate în niciun fel. "Iată care este devotamentul vostru", a spus Voronin adresându-se deputaţilor din componenţa noii coaliţii. "Vindeţi Moldova în continuare", a spus el.

La rândul său, noul preşedinte al Parlamentului a spus că va depune eforturi pentru a fi echidistant în activitatea sa. El a purces imediat la lucru şi a continuat şedinţa Legislativului. Este de remarcat faptul că fiecare componentă a noii coaliţii de guvernare a împăturit diferit buletinele de vot. Acest lucru a fost necesar pentru ca, în cazul în care Corman nu acumula numărul necesar de voturi, să fie clar cine nu a votat pentru el.

Experţii remarcă că acest lucru vorbeşte despre lipsa încrederii între cele trei componente ale coaliţiei şi că asta dovedeşte o dată în plus că noua coaliţie nu va rezista multă vreme. Din cauza disensiunilor în cadrul fostei Alianţe de guvernare, în februarie a fost declanşată criza politică. În rezultat, a fost demis Guvernul condus de preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat. Ulterior, PLDM şi opoziţia comunistă l-au dat jos pe democratul Marian Lupu din prezidiul Parlamentului. După lungi negocieri, PLDM, PDM şi liberalii reformatori au convenit să formeze o nouă coaliţie de guvernare.

S-a ajuns la înţelegerea că noul Guvern va fi condus de vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, iar Parlamentul - de vicepreşedintele PDM, Igor Corman. S-a decis că iniţial va fi ales speakerul şi doar după asta va fi învestit Guvernul.

Igor Corman s-a născut pe 17 decembrie 1969 în satul Ciulcani, raionul Teleneşti. În 1990 a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat, teza de doctor a susţinut-o la Facultatea de Istorie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Ulterior, a făcut studii postuniversitare la Universitatea "Ludwig Maximilian" din Munchen şi colegiul "George Marshall" din Germania. Pe parcurs, a ocupat diferite funcţii - în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Moldova şi Ambasada ţării noastre în Germania. În perioada 2004 - 2009 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Germania, prin cumul în Regatul Danemarcei. Începând cu anul 2009 este deputat în Parlament din partea Partidului Democrat, preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană. În 2006 a fost decorat cu medalia "Meritul Civic", iar în 2009 - cu ordinul Marea "Cruce de Onoare" oferit de preşedintele Germaniei. Cunoaşte limbile germană, engleză, rusă. Este căsătorit şi are doi copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor