Igor Boţan: Dodon a intrat în conflict cu Partidul Socialiştilor, care încă nu este vizibil

Pentru guvernare, nu era mare problemă dacă şeful statului nu promulga „reforma fiscală”, acesta putând fi cu uşurinţă înlocuit de Andrian Candu ca şi în alte trei cazuri, consideră directorul ADEPT.
Igor Boţan, director executiv ADEPT (Epoch Times România)
Maria Maevschi
15.08.2018

Iniţial afirma că nu va promulga pachetul de legi care conţinea şi controversata reformă fiscală, contestat de mulţi experţi, dar şi de unii parteneri strategici ai Republicii Moldova, ulterior însă preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a răzgândit şi l-a promulgat cu condiţia că, dacă va descoperi sume de provenienţă frauduloasă şi dubioasă, „se va răzbuna”.

În opinia directorului Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, faptul că şeful statului s-a răzgândit nu demonstrează decât că are o înţelegere cu Partidul Democrat de guvernământ, lucru atestat şi în opinia publică atunci când se vorbeşte despre fie binom, fie tandem, fie cartel politic între Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat.

Cu toate că această înţelegere dintre Dodon şi Plahotniuc, până la acest moment poate fi doar presupusă, fără a fi demonstrată factual prin probe concrete, Boţan a menţionat că ar trebui totuşi remarcat faptul că „Dodon a intrat într-un conflict care încă nu este vizibil cu Partidul Socialiştilor, pentru că Partidul Socialiştilor a condamnat pachetul de legi privind amnistia fiscală”. În context, expertul a făcut referire la faptul că în ziua de 26 iulie, Partidul Socialiştilor a părăsit sala de şedinţe a Parlamentului în semn de protest.

Mai mult decât atât, într-un interviu pentru Europa Liberă, directorul ADEPT a menţionat că la acest „conflict” dintre Dodon şi Partidul Socialiştilor s-ar fi ajuns deoarece „dl Dodon nici nu a discutat cu fracţiunea Partidului Socialiştilor. Cel puţin, în nota explicativă pe care a făcut-o publică atunci când a anunţat că promulgă proiectul de lege nici nu a pomenit de fracţiunea Partidului Socialiştilor, lucrul extrem de straniu, dacă putem spune aşa.”

Totodată, a specificat Boţan, nu ar fi fost o mare problemă dacă şeful statului nu promulga acest pachet de legi, lucru uşor rezolvabil pentru Republica Moldova. Făcând referire la alte trei ssituaţii când a fost demis pentru 5 minute, timp în care preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, ocupa funcţia de preşedinte şi semna actele necesare, directorul ADEPT a subliniat că acest lucru s-ar fi putut întâmpla şi cu această ocazie, dacă ar fi insistat să nu promulge legea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor