"Ieftineşti preţurile într-o parte, cresc în altă parte" - Analist economic desfiinţează operaţiunea "plafonarea" lansată de Guvern

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
15.07.2024

Analistul economic Adrian Negrescu nu vede cu ochi buni planul Guvernului Ciolacu de a plafona adaosul comercial la alimentele româneşti. Între timp, nimeni nu ştie cum arată de fapt ordonanţa pregătită la Palatul Victoria.

Într-o intervenţie la postul B1 TV, analistul a explicat că astfel de intervenţii ale statului în economie au de fapt un efect de domino şi, în final, tot românii ajung să plătească factura.

Jurnalist: Premierul Ciolacu a spus, citez: "Anunţ public că nu dau înapoi cu plafonarea adaosurilor comerciale pentru produsele româneşti". Aşteptăm în continuare, să găsim şi noi ordonanţa, că înţelegem că o pun ăştia în transparenţă. Ce va însemna sau ce rost mai are plafonarea asta?

Adrian Negrescu: Mai devreme eram într-o emisiune cu şeful de la ANPC care spunea că a pus în ordonanţă publică şi a transmis către Bruxelles un asemenea proiect. Nu l-am văzut, l-am căutat şi eu peste tot. Nu l-am găsit, nu ştiu unde l-a transmis.

Cert este că se pune problema, atenţie, nu doar la produsele alimentare din discuţia pe care am avut-o, la toate produsele româneşti. Adică inclusiv preţul automobilelor Dacia ar trebui să fie plafonat dacă luăm în calcul că toate produsele made în România să fie cu adaos comercial plafonat. Rămâne de văzut dacă într-adevăr să plafonăm doar la produsele alimentare sau la toate produsele realizate în această ţară.

Pe de altă parte, efectele se văd deja. Alimentele continuă să se scumpească. Nu atât de mult cât s-au scumpit anul trecut, dar avem o creştere a preţului alimentelor generală, inclusiv anunţată de Institutul de Statistică.

Toate aceste plafonări pe care noi le-am aplicat şi despre care Mugur Isărescu vorbeşte ca fiind o idee foarte proastă, o idee învechită, n-au făcut altceva decât să ducă la scumpirea altor produse şi servicii de am ajuns, pe ansamblu, să avem în continuare cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Efectul de care ne vorbea şeful Consiliului Concurenţei: ieftineşti, adică încerci să temperezi preţurile într-o parte, cresc în altă parte.

Aşa-i economia de piaţă. Noi cu măsuri dintre acestea administrative nu vom rezolva problema niciodată.

Jurnalist: Producătorul de pastă de roşii, unde îi plafonezi adaosul, produce şi detergenţi. Şi atunci el cumva trebuie să-şi scoată profitul la finalul zilei.

Jurnalist: Bogdan Matei, te rog, ce faceţi cu plafonarea la produse româneşti? Cum rezolvaţi?

Bogdan Matei (PSD): Da, în acest moment această discuţie este la nivel de Minister al Agriculturii, unde se dezbate întreaga problemă atât cu producătorii români, cât şi cu retailerii. Urmând ca, după finalizarea discuţiilor şi cu mediul privat, să se finalizeze un proiect de ordonanţă de guvern care să fie pus în transparenţă publică.

Jurnalist: În acest moment nu există aceste documente. Păi da, dar oamenii şi-au zis că-i băgaţi în faliment cu măsurile astea.

Bogdan Matei: În primul rând, noi nu ducem măsura către producători, ci către cei care fac astăzi retail şi nu mai mult de 20% pentru produsele ce le agreăm împreună.

Jurnalist: Păi da, dar dacă la producătorul român este mai scump decât la producătorul din Suedia, o să ia de la ăla din Suedia. E economie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor