ICR Madrid a inaugurat prima bibliotecă publică românească din Spania

. (Photos.com)
Ioana Statescu
18.01.2013

Cu prilejul Zilei Culturii Române şi a aniversării a 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, Institutul Cultural Român de la Madrid a inaugurat, în mod oficial, prima bibliotecă publică a statului român din ultimii 60 de ani.

"Este prima bibliotecă oficială, care aparţine statului român, după mulţi ani, după ce fostul Institut, condus de marele intelectual Alexandru Busuioceanu, şi-a închis porţile în 1947. Este prima bibliotecă publică, profesionistă, utilă cititorilor, dar şi oricărui cercetător care vrea să realizeze lucrări despre literatura sau istoria ţării noastre", a declarat directorul-adjunct al ICR Madrid, Luminiţa Marcu.

Ambasadorul României la Madrid, Ion Vîlcu, s-a arătat impresionat de "numărul lucrărilor scriitorilor român traduşi, şi traduşi bine în limba spaniolă", transmite Capital.ro. "Mi-am dat seama că este o resursă culturală ce trebuie apreciată mai bine, această bibliotecă era ceva foarte necesar", a subliniat Ion Vîlcu, prezent la evenimentul de inaugurare a bibliotecii.

"Această bibliotecă este un loc unde poate fi casa noastră; poate fi un loc de reuniuni, de întâlniri. Trebuie să ne menţinem legătura cu rădăcinile noastre cele mai profunde, astfel că lumea de adopţie să simtă aceleaşi emoţii pe care le avem noi. A fi bibliotecar este una dintre profesiile cele mai importante ale vieţii, această bibliotecă este un omagiu adus cărţilor şi eu mă bucur acum că este prima oară când pot veni la Madrid să caut o carte românească. Vă încurajez să faceţi ca această bibliotecă şi cărţile ei să circule", a precizat Eugenia Popeangă, profesoară de filologie la Universitatea Complutense, din Madrid.

Biblioteca Institutului Cultural Român de la Madrid a fost deschisă în toamna anului trecut. Aceasta cuprinde peste 2.700 de volume - un fond de reviste, cu majoritatea publicaţiilor culturale importante din România, ale căror colecţii sunt la zi, multe dintre traducerile în spaniolă ale scriitorilor români, o mare parte dintre cele publicate înainte de 1989 din literatura română, cărţi de istorie, de eseistică, de poezie, publicate de exilul românesc în Spania, cărţile legate de cultura română sau spaniolă, publicate în cele două ţări, dar şi o colecţie importantă de carte românească clasică - literatura secolelor 19-20.

De asemenea, biblioteca ICR Madrid are şi o colecţie multimedia, care cuprinde majoritatea filmelor româneşti, inclusiv cele recente, acestea putând fi vizionate la sediul instituţiei. În plus, există şi DVD-uri cu muzică românească clasică, cu concerte înregistrate, dar şi cu muzică folclorică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor