ÎCCJ a respins majoritatea probelor cerute de Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii"
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri majoritatea probelor cerute de avocaţii fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Trofeul calităţii", următorul termen fiind 13 iunie.
La termenul de miercuri al procesului, avocaţii lui Adrian Năstase au solicitat audierea a 30 de martori, depunerea la dosar a unor articole din presă apărute în 2004, rapoarte ale Curţii de Conturi, reaudierea unor martori, printre care Rovana Plumb, Liviu Harbuz, Ion Dumitru, Alin Teodorescu şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Constantin Grăjdan.
Toate aceste cereri au fost respinse de instanţă, pe motiv că ele nu au legătură cu judecarea recursului.
De asemenea, judecătorii au respins şi solicitarea avocaţilor privind trimiterea unei adrese la CSM pentru a se comunica dacă există un decret prezidenţial în legătură cu numirea judecătoarei Ioana Bogdan, magistrat care a judecat acest dosar la fond.
Apărarea a susţinut că Ioana Bogdan a fost numită de CSM din funcţia de procuror în cea de judecător fără un decret prezidenţial, astfel încât decizia dată de instanţa de fond în dosar ar trebui casată.
Preşedintele completului, Livia Stanciu, le-a spus avocaţilor că a verificat la Biroul de resurse umane al ÎCCJ traseul profesional al Ioanei Bogdan şi nu a identificat probleme.
Singura proba acceptată de instanţă a fost depunerea unor opinii ale unor reputaţi profesori universitari în drept cu privire la elementele constitutive ale infracţiunii de care este acuzat Adrian Năstase.
Judecătorii au respins şi probele cerute de ceilalţi inculpaţi, care solicitaseră audierea a 70 de angajaţi ai ISC, efectuarea unor suplimente de expertiză contabilă, testarea la poligraf a unui denunţător în dosar - Cristina Popa.
Procesul se va relua pe 13 iunie.
DNA l-a trimis în judecată pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Năstase sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe. În ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare.