Iarna face ravagii
Din cauza situaţiei meteo dificile, activitatea punctelor de trecere "Cahul-Oancea" şi "Giurgiuleşti-Galaţi" a fost sistată temporar.
Astfel, odată cu intrarea în vigoare a avertizării meteo, cod portocaliu de ninsori, activitatea unor puncte de trecere a fost sistată temporar.
În acelaşi timp şi la vama Leuşeni-Albiţa trecerea frontierei este restricţionată.
Potrivit Serviciului de Grăniceri, în vama Leuşeni este interzis accesul camioanelor şi tirurilor, dar şi a maşinilor care merg spre Bucureşti. Şoferii care merg spre Vaslui sau Iaşi pot traversa frontiera prin această vamă sau prin punctul de trecere de la Sculeni.
Şi pe străzile naţionale s-a circulat cu dificultate. Unii conducători auto, care s-au deplasat pe traseul Chişinău-Orhei, spun că au întâmpinat greutăţi din cauza poleiului. În acelaşi timp, responsabilii afirmă că toate drumurile naţionale sunt deszăpezite.
"Mai dificile sunt segmentele unde sunt rampe, pante. Bineînţeles că din practica pe care o are fiecare conducător, pe aceste segmente se circulă mai cu atenţie. S-a decis de a restricţiona unele categorii de vehicole, în special autocamioanele grele care sunt antrenate în transportarea greutăţilor până peste 40 de tone", a declarat şeful Serviciul operativ Administrarea de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţână.
Şi în nordul ţării, mai multe localităţi au rămas izolate din cauza ninsorilor.
Astfel localităţile Maramonovca, Şoldirii-Vechi şi Ceapaevca din raionul Drochia, au fost blocate din cauza zăpezii, deşi se află la mai puţin de 10 kilometri de un traseu naţional.
Iar accesul spre satul Maramonovca este blocat de câteva zile. Drumul ce duce spre sat nu a fost curăţat de stratul de zăpadă care este de jumătate de metru. Aşa că unicul mijloc de transport folosit de oameni este sania trasă de cai.
Cu privire la situaţia creată primarul satului Maramonovca, Eugenia Cazacu, a declarat: "Am sunat de dimineaţă la Direcţia Drumuri şi mi-au zis că drumul va fi curăţat. Apoi, pe la orele 10.00-11.00 am revenit cu un telefon şi i-am întrebat de ce nu a fost curăţat drumul. Mi-au zis că nici măcar drumul principal nu a fost curăţat încă".
Din cauza chiciurii, locuitorii satului Crăciun din Cantemir au rămas în beznă. Astfel, copiii de la grădiniţa din sat au fost nevoiţi să stea în frig şi întuneric.
Şi la Bălţi a nins abundent, ca şi în alte localităţi din nordul ţării.
Oamenii de ştiinţă arată că iarna grea ce copleşeşte acum Europa se explică prin topirea unor mari mase de gheaţă în Arctica, topire ce se datorează încălzirii globale a climei.
Totodată din cauza situaţiei meteo, aproximativ 40 de localităţi din sudul Moldovei au rămas fără curent electric. Peste 14 mii de familii sunt afectate de defecţiunea liniilor electrice.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Gas Natural Fenosa, ar fi vorba despre 12 mii de familii. "Situaţia din sudul ţării s-a complicat esenţial în a doua jumătate a zilei, datorită unor intensificări esenţiale ale vântului, ce au cauzat avarii pe liniile de electricitate. La înlăturarea defecţiunilor a fost antrenat tot personalul de distribuţie şi întreţinere al întreprinderii noastre şi al altor întreprinderi contractate în acest sens", a comunicat Vasile Gribincea.
Acesta a mai adăugat că situaţia va fi remediată în cel mai scurt timp posibil, dar lucrările sunt îngreunate prin dificultatea de acces la liniile ce urmează a fi verificate şi de precipitaţiile care se depun.
"Aceste situaţii sunt caracteristice în special perioadelor reci ale anului. Anul trecut au fost de cel puţin trei ori situaţii similare. Urmărim fenomene similare şi în alte ţări. E vorba despre influenţa factorilor climaterici asupra liniilor expuse în aer liber", a încheiat Gribincea.
Mai mult, peste 60 de instituţii de învăţământ din raionul Briceni continuă să fie închise şi astăzi, căci în urma ninsorilor a fost făcut dificil accesul spre şcoli şi grădiniţe.
"Decizia de a închide şcolile a fost luată în urma ninsorilor... În fiecare şcoală temperaturile sunt de 18 grade, problema este că elevii nu au acces spre instituţiile de învăţământ. O să rezolvăm problema", a declarat şeful Direcţiei Învăţământ din raionul Briceni, Vitalie Ştirbu.
Iarna aprigă a păşit nu doar pe meleagurile Republicii Moldova, dar şi în toată Europa.
Oamenii de ştiinţă arată că iarna grea ce copleşeşte acum Europa se explică prin topirea unor mari mase de gheaţă în Arctica, topire ce se datorează încălzirii globale a climei.
Caracteristicile complexe ale regimului vânturilor au fost perturbate de topirea banchizei arctice, cred oamenii de ştiinţă, care consideră că aceasta este explicaţia frigului care a afectat Europa în ultimele săptămâni şi a provocat moartea a peste 200 de persoane.
Topirea gheţii oceanice în nordul Rusiei a determinat perturbări ale sistemelor de presiune a aerului în acesta regiune, ceea ce a generat vânturile puternice ce bat dinspre Siberia şi Arctica spre vest.