Ianukovici şi fiii săi contestă la Curtea Europeană de Justiţie sancţiunile din partea UE (presă)

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi fiii săi au iniţiat o plângere la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) de la Luxemburg, cu privire la îngheţarea activelor lor, informează euobserver, potrivit RIA Novosti.
Viktor Ianukovici (Alexander KHUDOTEPLY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.06.2014

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi fiii săi au iniţiat o plângere la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) de la Luxemburg, cu privire la îngheţarea activelor lor, informează euobserver, potrivit RIA Novosti.

Ianukovici, care se consideră preşedintele legal al Ucrainei, şi fiii săi Viktor şi Aleksandr, s-au adresat CEJ în data de 14 mai. Acţiuni în acest sens au întreprins de asemenea şase apropiaţi ai lui Ianukovici, care au fost incluşi pe 'lista neagră' a UE.

Astfel, fostul premier al Ucrainei, Nikolai Azarov, şi fiul său Aleksandr au înaintat plângere la CEJ în data de 12 mai, iar fostul şef al Administraţiei prezidenţiale, Andrei Kliuev - la 15 mai. În toate documentele este subliniată necesitatea ridicării sancţiunilor.

Potrivit euobserver, alte patru persoane incluse pe 'lista neagră' a UE s-au adresat Consiliului UE, cu solicitarea de a prezenta dovezi privind însuşirea ilegală a unor mijloace de stat. Nu este exclus ca şi aceste persoane să se adreseze CEJ în viitorul apropiat.

Anterior, aceeaşi publicaţie anunţa că Azarov încearcă să obţină scoaterea sa de pe lista celor vizaţi de sancţiunile UE. Potrivit euobserver, compania germană de avocatură Alber&Geiger reprezintă interesele a doi cetăţeni ucraineni care doresc dezgheţarea activelor lor. Trei surse diplomatice au confirmat că, încă din data de 5 martie, Consiliul UE a primit o cerere din partea unui Azarov şi 'membrilor familiei sale', fapt ce i-a permis publicaţiei să tragă următoarea concluzie: este vorba despre fostul premier şi fiul său Aleksei, incluşi de asemenea pe lista celor vizaţi de sancţiuni.

Cererea, potrivit diplomaţilor, este analizată în prezent de grupul de lucru al Consiliului UE pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală.

În data de 6 martie, UE a publicat lista persoanelor sancţionate, suspectate de însuşire ilegală de mijloace de stat în Ucraina. Pe listă au fost incluşi Viktor Ianukovici, fostul şef al Administraţiei prezidenţiale Andrei Kliuev şi alţi 16 oameni de afaceri şi foşti înalţi funcţionari ucraineni. Activele bancare ale acestora au fost îngheţate pe teritoriul Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor