Carl Bildt avertizează în legătură cu riscul unei 'balcanizări a Insulelor Britanice'

Ministrul suedez de externe Carl Bildt. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.06.2014

Ministrul suedez de externe Carl Bildt a avertizat marţi, într-un interviu pentru Financial Times, că independenţa Scotiei ar putea conduce la ''balcanizarea Insulelor Britanice'' şi ar avea consecinţe semnificative pentru restul Europei.

Bildt a declarat că în cazul în care Scotia va vota pe 18 septembrie pentru independenţa sa, atunci vor avea loc ''reacţii în lanţ neprevăzute'' atât în Europa continentală, cât şi în restul Marii Britanii.

'Cred că vor fi implicaţii mult mai profunde decât cred oamenii. Balcanizarea Insulelor Britanice nu este ceva ce aşteptăm cu nerăbdare. Vor apărea o mulţime de întrebări, în primul rând în Scotia, dar şi în restul Marii Britanii. Care sunt implicaţiile pentru chestiunea irlandeză? Ce se va întâmpla în Ulster?'', a spus Carl Bildt, care în perioada 1999-2001 a fost emisar special al ONU în Balcani.

Comentariile şefului diplomaţiei suedeze survin după declaraţii recente ale Lordului George Robertson, fost secretar general al NATO, care în luna aprilie a subliniat că un vot pozitiv la referendumul din septembrie privind independenţa Scotiei ar reprezenta un 'cataclism în termeni geopolitici'' şi ar putea conduce la o 'balcanizare' în Europa.

'Votul este un lucru. Dar atunci va exista o perioadă dureroasă şi va trebui să vedem cum va afecta aceasta relaţia cu restul Uniunii Europene. Presupun că va trebui să aibă loc o renegociere a voturilor'', a spus el.

Suedia este unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi din Europa ai Marii Britanii şi guvernul său de centru-dreapta, condus de premierul Fredrik Reinfeldt, are o relaţie strânsă cu conservatorii britanici conduşi de David Cameron.

Carl Bildt, unul dintre cei mai respectaţi şi influenţi miniştri de externe din Uniunea Europeană, a avertizat, de asemenea, în legătură cu pericolul ca Marea Britanie să părăsească Marea Britanie, în urma unui referendum care, potrivit lui David Cameron, va avea loc până în 2017. 'Dacă am pierde Marea Britanie ar fi un mare pas înapoi. UE ar pierde un element semnificativ al prezenţei sale globale şi ar fi un dezastru şi mai mare pentru Marea Britanie'', a încheiat şeful diplomaţiei suedeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor