Ian Buruma: ”Islamismul a apărut ca reacţie la dictaturile seculare din Orientul Mijlociu” (video)

”Islamismul nu este în esenţă o religie, ci un proiect revoluţionar, care a apărut în Orientul Mijlociu ca o reacţie împotriva dictaturilor seculare”, a susţinut cunoscutul istoric Ian Buruma, la Bucureşti, în cadrul unui dialog cu filosoful Andrei Pleşu.
Ian Buruma, la Bucureşti. (Mihuţ Savu/Epoch Times România)
Matei Dobrovie
19.10.2016
Se încarcă player-ul...

Profesorul de la Bard College a afirmat în cadrul conferinţei ”Religie şi Violenţă”, găzduită de Colegiul Noua Europa, că ”rebeliunea împotriva dictaturilor seculare din Egipt şi alte ţări a izbucnit în acelaşi mod în care Biserica Catolică a jucat un rol important într-o ţară ca Polonia în opoziţia faţă de dictatura comunistă”.

În opinia sa, orice pretenţie de universalism a unei religii are seminţele violenţei în ea, dar nu este singura condiţie pentru aceasta, iar actualele violenţe legate de Islam nu trebuie explicate doar din perspectivă religioasă.

Ian Buruma consideră că ”musulmanii tineri care trăiesc în Europa sunt foarte influenţaţi de ideile revoluţionare care vin din Orientul Mijlociu. În rândul tinerilor există un sentiment de lipsă de sens, de furie. Ei sunt vulnerabili la acest sentiment de umilinţă, simt că nimănui nu-i pasă de ei şi că viaţa lor nu are niciun sens, că nu au nicio putere”.

”Toţi tinerii sunt vulnerabili la proiecte revoluţionare şi caută o cauză pentru care să moară. Motivul pentru care vedem violenţa islamistă în Europa şi nu violenţă hinduistă sau budistă, este că musulmanii au un proiect revoluţionar deja făcut care vine din Orientul Mijlociu, explică istoricul.

În opinia sa, religia pe care o adoptă aceştia este în general foarte diferită de cea a părinţilor lor. ”Problema nu este că aducem refugiaţi care vor importa o cultură străină care se va ciocni cu a noastră, pentru că Gastarbeiter-ii nu erau deloc fanatici religioşi. Copiii lor, născuţi în Europa, sunt cei care sunt vulnerabili la acest fanatism, câteodată din revoltă faţă de propriii părinţi sau pentru că se simt umiliţi, simt că aceştia sunt prost trataţi”, a concluzionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor