Hyundai prezintă primul tanc de luptă "invizibil" şi silenţios din lume, alimentat cu hidrogen

Redare artistică a noului MBT Hyundai Rotem (Hyundai Rotem)
Redacţia
29.10.2024

Rotem, filiala Hyundai din Coreea de Sud, tocmai a dezvăluit viziunea sa pentru viitorul tancurilor de luptă principale pentru Republica Coreea (ROK), propulsoare alimentate cu hidrogen, informează Interesting Engineering.

Următoarea versiune a tancurilor de luptă ROK din seria K, K3, va fi propulsată de celule de combustibil pe baza de hidrogen şi va dispune de alte tehnologii avansate pentru a deveni unul dintre cele mai sofisticate tancuri din lume.

Noul K3 alimentat cu hidrogen a fost dezvoltat în colaborare cu Agenţia Coreeană pentru Dezvoltarea Apărării şi cu alte instituţii naţionale de cercetare tehnologică. Odată operaţional, se speră ca tancul să intre în producţie în 2040, devenind astfel primul din lume.

Pilele de combustie cu hidrogen vor înlocui motoarele diesel din seria K. Acest lucru se va face în etape, primele prototipuri având motoare hibride cu hidrogen şi diesel. Acesta este doar ultimul dintr-o serie de anunţuri făcute de Coreea de Sud în scopul său mai larg de a renunţa la motoarele cu combustie pentru maşinile sale de război.

Noua generaţie de tancuri alimentate cu hidrogen

„Noua generaţie de tancuri de luptă principale depăşeşte toate capacităţile MBT-urilor de astăzi, oferind o angajare mai eficientă a misiunilor cu cele mai recente tehnologii pentru războaiele viitoare. Pe măsură ce condiţiile câmpului de luptă se schimbă, sunt necesare mai multe schimbări în ceea ce priveşte puterea de foc, comanda şi controlul şi capacitatea de supravieţuire a MBT pentru a fi mai optimizate şi pentru a crea o sinergie maximă în luptă”, explică Hyundai Rotem pe site-ul său.

„Hyundai Rotem se va pregăti proactiv pentru războaiele viitoare prin dezvoltarea de tancuri de luptă principale de generaţie următoare, capabile să completeze capacităţile combatanţilor şi să înlocuiască funcţiile. Menţinerea păcii este obiectivul nostru prioritar”, a adăugat compania.

Noul K3 va avea capacităţi stealth [„tehnologie de evitare a detecţiei radar”- n.n.] îmbunătăţite, drone de conducere autonomă şi slave, precum şi un nou tun principal cu ţeavă lisă de 130 mm.

„Tancul de nouă generaţie va avea capacităţi mai puternice de atac preventiv folosind un sistem de control al focului bazat pe inteligenţă artificială”, a declarat un oficial de la Hyundai Rotem.

Mişcarea este mai mult decât o mişcare de a face activele militare, cum ar fi tancurile, mai durabile. De asemenea, oferă îmbunătăţiri robuste care ar trebui să facă noul tanc mai versatil şi mai letal pe câmpul de luptă. În primul rând, semnătura termică este mult redusă datorită lipsei gazelor de eşapament fierbinţi.

De asemenea,tehnologia pilelor de combustie va reduce dramatic zgomotul generat de tanc atunci când se deplasează. De asemenea, va oferi tancului o mai mare acceleraţie şi mobilitate, ca să nu mai vorbim de o economie de combustibil net superioară.

Datorită numărului mai mic de piese mobile, noul rezervor ar trebui să beneficieze şi de o întreţinere mult îmbunătăţită. De asemenea, va fi capabil să traverseze mai bine terenurile abrupte şi accidentate.

Potrivit Army Recognition, noul K3 va fi operat de un echipaj minim de trei persoane: un şofer, un comandant şi un artilerist. Echipajul va fi adăpostit într-o capsulă puternic blindată în apropierea părţii frontale a carenei.

Bine înarmat şi bine blindat

Acest design urmăreşte să îmbunătăţească protecţia echipajului prin izolarea acestuia de potenţialele ameninţări din partea încărcătoarelor automate şi a depozitelor de muniţie. În centrul puterii sale de foc se află o turelă fără pilot, echipată cu un tun cu ţeavă lisă de 130 mm controlat de la distanţă.

Aceasta ar trebui să îi permită să atace ţinte aflate la o distanţă de până la 5 kilometri. De asemenea, va dispune de un blindaj avansat, cu o armură creativă modulară din oţel, ceramică şi materiale compozite.

Tancul va avea, de asemenea, rachete ghidate antitanc multifuncţionale (ATGM) cu o rază de acţiune de 8 kilometri, inclusiv moduri avansate atât pentru angajarea în linie de vedere, cât şi dincolo de linia de vedere. O staţie de arme controlată de la distanţă pe turelă, care poate găzdui arme de la 12,7 mm la 30 mm, îmbunătăţeşte şi mai mult aceste capacităţi.

Tancul va dispune de tehnologii defensive avansate, inclusiv un sistem de contramăsuri în infraroşu direcţional (DIRCM) pentru a contracara rachetele cu căutare termică, un sistem de protecţie activă (APS) şi un dispozitiv de bruiaj al dronelor. Designul său cu profil redus şi semnăturile radar şi infraroşii reduse îl fac extrem de dificil de detectat pe câmpul de luptă, similar cu tancul polonez PL-01.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor