Hunedoara: Inculpaţii din dosarul "Aurul dacilor" au făcut apel
Cei 11 inculpaţi care au fost condamnaţi la diverse pedepse cu închisoarea şi plata unor despăgubiri în bani, în dosarul "Aurul dacilor", au făcut apel împotriva sentinţei pronunţate, în decembrie anul trecut, de instanţa Tribunalului Hunedoara.
"Persoanele în cauză au declarat apel împotriva sentinţei date de instanţa Tribunalului Hunedoara. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia, dosarul urmând să fie trimis acestei instanţe", a declarat, marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman.
Sentinţa dată de către instanţa Tribunalului Hunedoara în procesul "Aurul dacilor" prevede pedepse de la 7 la 12 ani de închisoare pentru 11 din cele 12 persoane ce au fost judecate pentru săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei. Inculpaţii mai trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 1,62 milioane euro către Ministerul Culturii. Totodată, instanţa le-a interzis inculpaţilor mai multe drepturi civile pentru diferite perioade de timp.
Pentru o persoană din acest dosar s-a dispus încetarea urmăririi penale, deoarece inculpatul a decedat pe parcursul celor patru ani şi jumătate în care procesul s-a aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara.
Dosarul "Aurul dacilor" a fost deschis în luna iunie 2005, când 12 persoane au fost arestate fiind acuzate de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de săpături şi detecţii ilegale în siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi traficarea ilegală pe piaţa neagră din străinătate a 15 brăţări dacice din aur, în greutate de 20 de kilograme.
Statul român a recuperat, între timp, 12 brăţări dacice din aur de la diverşi colecţionari din străinătate, obiectele aflându-se acum în custodia Muzeului Naţional de Istorie al României.