Human Rights Watch: Principiile statului de drept, subminate în România
alte articole
Separaţia puterilor în stat şi principiile statului de drept în România au fost subminate în timpul crizei politice din vara lui 2012, se arată într-un raport al organizaţiei Human Rights Watch.
"Criza politică dintre preşedinte şi prim-ministru a condus la o serie de măsuri ale Guvernului care au subminat separaţia puterilor în stat şi principiile statului de drept. După ce Curtea Constituţională a decis în mai că preşedintele, nu primul-ministru, trebuie să reprezinte România la reuniunile UE, Guvernul a retras în iulie prerogativele instanţei constituţionale de a anula decizii ale Parlamentului, a înlocuit Avocatul Poporului cu un apropiat al partidului (de guvernământ - n.red.) şi a preluat controlul asupra Monitorului Oficial, care publică decizii ale instanţelor şi legi, în scopul întârzierii punerii în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale", se arată în raport.
Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul Europei au criticat măsurile luate de cei aflaţi la putere şi au apreciat că acestea intră în contradicţie cu principiile statului de drept. Mai mult, preşedintele CE, José Manuel Barroso, a adus în discuţie declanşarea procedurilor de infringement.
"Autorităţile române au continuat să nege, în 2012, acuzaţiile conform cărora România ar fi găzduit o închisoare secretă a CIA pentru deţinerea şi interogarea suspecţilor de terorism, în pofida unei investigaţii efectuată în comun de Associated Press, de postul public german ARD Panorama şi de ziarul Süddeutsche Zeitung, care, în decembrie 2011, identificau fosta locaţie a închisorii CIA", se mai arată în raport.
Nu este uitată nici situaţia romilor despre care se afirma că sunt marginalizaţi şi discriminaţi, unii fiind evacuaţi forţat din locuinţe construite ilegal, cum s-a întâmplat la Baia Mare.