Human Rights Watch: Armata Rusă a lansat sute de atacuri cu BOMBE CU DISPERSIE (armanent interzis)

Fotografie publicata de Human Rights Watch prezintă rămăşiţele unei bombe cu dispersie şi a unor submuniţii BLU-97 neexplodate descoperite în 23 mai 2015 în provincia nord-vestică Sa’ada din Yemen. (Captură Foto)
Andrei Pricopie
25.08.2022

Trupele ruseşti ar fi folosit pe scară largă bombe cu dispersie în timpul războiului din Ucraina, provocând numeroase victime civile şi deteriorând case, şcoli şi spitale, potrivit unui organism de monitorizare.

Sute de atacuri cu muniţie cu dispersie efectuate de forţele ruse au fost documentate, raportate sau se presupune că au avut loc, a precizat Coaliţia împotriva muniţiilor cu dispersie (CMC) într-un raport anual.

"Utilizarea pe scară largă de către Rusia a muniţiilor cu dispersie interzise la nivel internaţional în Ucraina demonstrează un dispreţ flagrant pentru viaţă umană, principiile umanitare şi normele legale", a declarat Mary Wareham, director de advocacy al diviziei de armament la Human Rights Watch, într-un comunicat citat de AFP.

Aceeaşi reprezentantă a organizaţiei declara anterior, într-un interviu pentru Times, că "muniţiile cu dispersie sunt arme inacceptabile care ucid şi mutilează civili din întreaga Ucraina".

Peste 120 de naţiuni au semnat în 2010 Convenţia privind muniţiile cu dispersie, interzicând utilizarea bombelor din cauza daunelor pe care le provoacă populaţiei civile, chiar dacă loviturile iniţiale vizează ţinte militare.

Statele Unite, Rusia şi Ucraina se numără printre ţările care nu au semnat tratatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor