Hu Jintao trimite armatei un mesaj de avertizare
alte articole
De ani de zile, şeful Partidului Comunist Chinez, Hu Jintao, a fost în conflict cu ministrul apărării Liang Guanglie, care a contestat în mod repetat controlul lui Hu asupra armatei - Armata Populară de Eliberare (PLA). Cu toate acestea, comentariile publicate recent în PLA Daily, ziarul oficial al armatei, au fost pline cu lozinci gen "căutaţi progresul prin stabilitate" şi evitaţi "să profitaţi de haos pentru a avea profit", un indiciu că Hu încearcă să trimită un mesaj de avertizare pentru adversarii săi din armată, şi anume să ţină seama de puterea lui.
Ziarul este publicat de Comisia Militară Centrală, cel mai important organ militar al regimului, care este condusă de Hu Jintao.
Liang Guanglie, un prieten vechi al recent demisului şef de partid din Chongqing, Bo Xilai, a adoptat constant o linie intransigentă în soluţionarea litigiilor internaţionale ale Chinei, contestând deschis comanda lui Hu Jintao asupra armatei. Potrivit unui raport publicat de ziarul The Epoch Times pe 3 mai, Liang Guanglie a fost cel mai puternic adversar al lui Hu în disputa privind Reciful Scarborough din Marea Chinei de Sud. După ce o navă filipineză de război a încercat să aresteze pescarii chinezi aflaţi în largul coastei insulei, pe 10 aprilie, Liang a făcut o vizită în provinciile Guangdong şi Guangxi, două regiuni de frontieră din Marea de Sud. Discursul său în timpul vizitei făcea aluzie la dorinţa lui pentru un răspuns militar agresiv: "Folosiţi armata cu grijă, puneţi în balanţă situaţia atunci când folosiţi armata şi folosiţi armata în conformitate cu legea."
Dar dacă China ar fi luat măsuri militare, asta ar fi provocat, cel mai probabil, un răspuns din partea SUA, Filipine fiind un aliat american de multă vreme.
Abordarea lui Liang Guanglie este în directă opoziţie cu poziţia lui Hu Jintao privind relaţiile chinezo-americane, pe care a evidenţiat-o în Dialogul strategic şi economic China-SUA, ţinut pe data de 3 şi 4 mai: "Lumea în care trăim are spaţiu suficient pentru co-dezvoltarea Chinei, SUA şi altor ţări ... Ambele părţi ar trebui să dea dovadă de încredere şi înţelegere reciprocă, în timp ce acţionează în spiritul egalităţii şi manevrează în mod corespunzător diferenţele noastre".
Dar un articol publicat în PLA Daily pe 12 mai poate sugera faptul că Hu Jintao câştigă în cele din urmă în lupta pentru controlul asupra PLA. Articolul a oferit un mesaj de avertisment sever pentru cei din armată care au cerut un răspuns mai puternic în disputa cu Filipine, criticandu-i pentru "dorinţa de a începe un război din furie şi de a declanşa un conflict major cu Statele Unite ale Americii ... provocatorii fac acest lucru pentru a-şi atinge scopul sinistru de 'a pescui în ape noroioase pentru a beneficia de pe urma haosului'."
Liang Guanglie şi-a înmuiat retorica în timpul vizitei în Statele Unite, între 4 şi 10 mai. Pe 7 mai, Liang s-a întâlnit la Pentagon cu secretarul american al apărării, Leon Panetta, şi şi-a exprimat dorinţa pentru o relaţie China-SUA asemănătoare cu politica profesată de Hu: "În prezent, relaţia bilaterală China-SUA are un nou început istoric, în scopul construirii unui nou tip de relaţii militare bazate pe egalitate, cooperare şi beneficiu reciproc."
În plus, Taipei Times a raportat că, în timp ce a răspuns la o întrebare cu privire la vânzările americane de armament către Taiwan, în septembrie anul trecut, Liang Guanglie a declarat că vizita sa actuală, precum şi invitarea lui Panetta de a vizita China în cursul acestui an, reprezintă "o schimbare a relaţiei militare China-SUA, chiar şi în contextul vânzărilor de arme americane către Taiwan." Acest lucru poate fi un semn că ministrul apărării a cedat în cele din urmă controlul său asupra armatei şi urmează în schimb comanda lui Hu Jintao.
În plus, ca răspuns la raportul anual al Pentagonului pentru Congres despre armata chineză, publicat săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărarii, Geng Yansheng, a acuzat SUA că exagerează capacităţile de apărare ale Chinei. El a declarat pe 21 mai că "răspândirea de către Statele Unite a aşa-numitei "ameninţări militare chineze" este complet nefondată." Din moment ce Hu Jintao este comandantul suprem al armatei, aceasta este o mutare ce poate fi interpretată ca înlăturarea de către Hu a eforturilor anterioare ale lui Liang de a părea prietenos în timpul vizitei sale în SUA, sugerând din nou o pierdere a puterii de către Liang.
Un alt comentariu publicat pe PLA Daily în ziua următoare a relevat ultimul avertisment al lui Hu Jintao faţă de cei care nu îi sunt loiali: "Respectarea disciplinei de partid este responsabilitatea politică a fiecărui membru de partid, cel mai important fiind respectarea strictă a disciplinei politice."
Într-un raport anterior al The Epoch Times, foiletonistul The Epoch Times, Li Tianxiao, a comentat că abordarea intransigentă a lui Liang, cu privire la disputa în legătură cu Reciful Scarborough, poate fi văzută ca o modalitate de a distrage atenţia lui Hu Jintao de la pedepsirea prietenului său Bo Xilai şi a şefului securităţii Zhou Yongkang, ambii făcând parte din "facţiunea mâinilor pătate de sânge" care este implicată în persecuţia împotriva Falun Gong: "Dacă Hu Jintao nu se implică în conflictul din Marea Chinei de Sud, atunci acest lucru poate slăbi controlul lui Hu asupra armatei şi poate marca umilirea ţării. Dacă Hu se implică în conflictul din Marea Chinei de Sud, atunci acest lucru va slăbi şi va încetini pedepsirea lui Bo Xilai şi Zhou Yongkang."
Cu toate acestea, având în vedere recenta demitere publică dezonorantă a lui Bo Xilai, decizia lui Liang Duanglie de a urma, în cele din urmă, comanda lui Hu Jintao ar putea fi un semn că fracţiunea mâinilor pătate de sânge pierde repede controlul asupra armatei.