Şeful securităţii Zhou Yongkang şi fostul lider de partid din Chongqing, Bo Xilai, au conspirat să-l defăimeze pe premierul chinez Wen Jiabao, susţine o sursă din interior

Premierul chinez Wen Jiabao, salută mass-media la plecarea de la o conferinţă de presă a Congresului Naţional al Poporului lui (NPC), sesiunea anuală de pe 14 martie, 2012.
Premierul chinez Wen Jiabao, salută mass-media la plecarea de la o conferinţă de presă a Congresului Naţional al Poporului lui (NPC), sesiunea anuală de pe 14 martie, 2012. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

În ciuda faptului că toate ştirile despre persoanele importante din Partidul Comunist Chinez sunt atent cenzurate de Marele Firewall care curăţă Internetul din China, este destul de curios că zvonurile conform cărora familia premierului Wen Jiabao este implicată în acte de corupţie sunt uşor de vizualizat în China.

S-a descoperit de curând că adversarii politici ai lui Wen Jiabao au răspândit în mod deliberat astfel de zvonuri, ca parte disputelor actuale din cadrul partidului.

O sursă din interior a declarat recent pentru New Century News că Bo Xilai, fostul secretar de partid al oraşului Chongqing, a fost responsabil de răspândirea acuzaţiilor de corupţie despre soţia şi fiul lui Wen Jiabao. Sursa din interior a relatat că unul dintre susţinătorii lui Bo Xilai, care este anchetat în prezent, a mărturisit că Bo a instruit personal alte persoane ca să răspândească astfel de zvonuri.

Potrivit sursei din interior, schema împotriva lui Wen Jiabao includea răspândirea de zvonuri cu ajutorul 21st Century Business Herald şi altor site-uri bine-cunoscute de ştiri din China, precum şi cu ajutorul unor persoane cu legături strânse cu funcţionarii Consulatului din China.

Sursa din interior a citat o altă sursă ca spunând că "Bo Xilai a fost mulţumit de activitatea desfăşurată şi a numit acţiunile remarcabile".

Aliatul lui Bo Xilai, care este anchetat a dezvăluit că Sima Nan, un membru celebru al "partidului 50 de cenţi", a ajutat la revizuirea şi lustruirea materialelor defăimătoare, care au fost publicate ulterior pe un site din străinătate.

Sima Nan a fost un puternic susţinător al lui Bo Xilai şi a discutat frecvent despre acuzaţiile împotriva familiei lui Wen Jiabao, deşi se abţine de la a face comentarii cu privire la orice alţi lideri de top, cum ar fi liderul chinez Hu Jintao, Bo Xilai, sau fostul şef al securităţii Zhou Yongkang. Zhou Yongkang şi Bo Xilai sunt ambii investigaţi pentru o serie de acuzaţii, inclusiv conspiraţie pentru înlăturarea lui Xi Jinping, după ce va fi promovat ca lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), la sfârşitul acestui an.

Înainte de o reuniune a Biroului Politic al PCC, Wen Jiabao l-a întrebat acolo pe Zhou Yongkang despre legăturile sale cu Bo Xilai şi a cerut ca Zhou Yongkang să fie investigat.

Zhou Yongkang a încercat să contracareze atacul prin referirea la zvonurile de corupţie care o implică pe soţia lui Wen Jiabao şi a spus că şi ea ar trebui investigată. "În caz contrar, doar anchetarea mea ar fi ceva parţial şi de neacceptat de membrii de partid", a răspuns Zhou în conformitate cu o sursă bine plasată de la Beijing.

Se spune că Zeng Qinghong, fost vicepreşedinte al ţării şi un aliat al lui Zhou Yongkang, ar fi sprijinit cererea pentru investigarea soţiei lui Wen Jiabao.

Wen Jiabao a spus că nu este nicio problemă ca el sau familia lui să fie investigaţi şi că va demisiona imediat în cazul în care se va dovedi că ar fi implicaţi în deturnare de fonduri.

Răspândirea sistematică de zvonuri a fost o tactică bine practicată în cadrul PCC.

La sfârşitul lunii aprilie, The Epoch Times a publicat un raport exclusiv de înlăturarea forţată a Google din China, dezvăluind cum Bo Xilai şi Zhou Yongkang s-au folosit de Baidu, motorul principal de căutare din China, pentru a răspândi ştiri negative împotriva Hu Jintao, Wen Jiabao şi Xi Jinping.

Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea ce are mâinile pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul efectuării persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe