HRW critică Franţa pentru noul val de expulzare a romilor şi cere revizuirea legii privind imigraţia

Operaţiunile repetate ale autorităţilor franceze de desfiinţare a taberelor de romi şi de expulzare a romilor originari din Europa de Est provoacă o îngrijorare profundă în ceea ce priveşte respectarea de către Franţa a obligaţiunilor sale internaţionale, se spune într-un comunicat al organizaţiei Human Rights Watch (HRW).
(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.08.2012

Operaţiunile repetate ale autorităţilor franceze de desfiinţare a taberelor de romi şi de expulzare a romilor originari din Europa de Est provoacă o îngrijorare profundă în ceea ce priveşte respectarea de către Franţa a obligaţiunilor sale internaţionale, se spune într-un comunicat al organizaţiei Human Rights Watch (HRW).

Operaţiunile de săptămâna trecută de desfiinţare a unor tabere de romi sunt expresia politicii franceze de expulzare care îi vizează pe romii din Europa de Est, după cum a declarat Veronika Szente Goldston, director pentru Europa şi Asia centrală în cadrul Human Rights Watch. 'În loc să încerce să scape de romii indezirabili, guvernul ar trebui mai degrabă să arunce o privire critică asupra tristului său bilanţ în acest domeniu şi să acţioneze pentru a remedia neregulile', potrivit acesteia.

Pentru a-şi justifica operaţiunile, autorităţile au invocat condiţiile 'insalubre' din aceste tabere şi faptul că 'tensiunile' între romi şi populaţia locală deveniseră 'insuportabile'. Se pare că nu s-a prevăzut nicio alternativă de cazare a acestora în altă parte, 200 de romi, din care 60 de copii, rămânând sub cerul liber. S-au desfăşurat operaţiuni de evacuare a taberelor de romi atât la Lille şi Lyon, cât şi la Paris, la începutul lui august, potrivit HRW.

Cei 240 de romi trimişi cu avionul în România la 9 august au plecat, potrivit autorităţilor, în mod voluntar şi ei au primit în acest sens suma de 300 de euro de persoană. Mulţi romi acceptau de obicei 'întoarcerea voluntară' după ce primeau ordin să părăsească teritoriul francez, iar acest lucru făcea imposibilă revizuirea judiciară a expulzărilor.

Tratamentul aplicat romilor din Europa de Est de către Franţa a atras atenţia opiniei internaţionale în august 2010, când guvernul, în cursul unei campanii foarte mediatizate, a desfiinţat un mare număr de tabere de romi şi a expulzat sute de romi români şi bulgari. În mass-media a fost publicată o circulară evident discriminatorie, care desemna explicit taberele de romi drept ţintă a expulzărilor şi asocia aceste măsuri cu 'expulzarea imediată a străinilor aflaţi ilegal pe teritoriul francez'.

Deşi autorităţile au abrogat rapid circulara, investigaţii aprofundate desfăşurate de diverse organizaţii, printre care şi Human Rights Watch, în cursul ultimilor doi ani, arată clar că romii din Franţa rămân expuşi repetatelor expulzări abuzive, precum şi discriminării, se spune în comunicatul citat.

O lege privind imigrarea, adoptată în iunie 2011 ca urmare a criticilor din partea Comisiei Europene, pare să-i vizeze în special pe romii din Europa de Est şi este departe de a fi conformă cu obligaţiile Franţei legate de regulile Uniunii Europene cu privire la libertatea de circulaţie şi dreptul internaţional al drepturilor omului, potrivit HRW.

Legea prevede drept motiv de expulzare sejururile repetate de scurtă durată în Franţa, precum şi prezenţa în Franţa doar pentru 'a beneficia de sistemul de asistenţă socială'. Investigaţiile HRW arată că autorităţile franceze îi expulzează adesea pe romi pentru simplul motiv că ei ar putea să beneficieze într-o zi de avantaje sociale.

Deşi legea prevede evaluarea de către autorităţi a fiecărui caz în parte, în practică nu se prea întâmplă aşa, potrivit comunicatului HRW. În cazul romilor din Europa de Est, de exemplu, autorităţile emit deseori ordine de expulzare în număr mare în zilele care preced sau în timpul operaţiunilor de desfiinţare a taberelor ilegale, fără a efectua o examinare suficientă a situaţiei individuale a persoanelor care locuiesc în ele.

Răspunzând unui chestionar al Human Rights Watch în cadrul campaniei prezidenţiale din aprilie, preşedintele François Hollande s-a angajat să facă astfel încât Franţa 'să fie exemplară în domeniul respectării libertăţilor individuale' şi a recomandat 'abolirea măsurilor discriminatorii care îi vizează pe romi'.

'Promisiunile lui Hollande de a pune capăt discriminării romilor par acum lipsite de sens în lumina evenimentelor de săptămâna trecută', a precizat Veronika Szente Goldston. 'În loc să aibă aceeaşi abordare ca predecesorul său, guvernul Hollande ar trebui să ia urgent măsuri pentru de revizuire a actualei politici de expulzare a romilor, care ridică probleme grave. Revizuirea legii privind imigraţia din 2011 constituie o etapă esenţială în această privinţă', concluzionează aceasta.

'Expulzările romilor în miezul verii nu suscită decât puţine reacţii', scrie Le Monde, într-un articol pe acelaşi subiect, sub titlul 'Romii sunt expulzaţi din nou, dar pe tăcute'. La doi ani după valul de emoţii provocat în Europa de către campania de expulzare lansată de Franţa, cotidianul îşi pune întrebări asupra acestei tăceri, în timp ce mai multe evacuări ale unor tabere de romi s-au desfăşurat în ultimele zile, îndeosebi la Lille, Lyon şi Paris. La fel şi atunci când un prim zbor charter cu destinaţia România, având la bord 240 de pasageri romi, a fost programat pe 9 august, relatează site-ul PRESSEUROP.EU, în 10 limbi, consacrat actualităţii europene.

Cotidianul francez subliniază că numai 'partidele de stânga şi o parte din mediul asociativ a reacţionat timid la iniţiativele Ministerului de Interne'. Aceştia consideră că aplicând deciziile judecătoreşti de expulzare, preşedintele François Hollande şi-a contrazis promisiunea electorală de a 'nu expulza familiile de romi fără să le propună o altă soluţie de găzduire'.

Le Monde compară acţiunea preşedintelui francez cu cea a predecesorului său, foarte criticată la vremea respectivă:

În vara anului 2010, reacţiile de indignare au fost foarte numeroase în urma discursului ţinut de Nicolas Sarkozy la Grenoble, pe tema romilor [şi-a luat atunci angajamentul să dărâme jumătate din taberele ilegale de romi]. Astăzi, majoritatea personalităţilor de stânga sunt remarcabil de tăcute.

Reacţii slabe pe care Le Monde le explică 'parţial' prin 'partitura politică a guvernului' precum şi prin ezitările mediului asociativ referitoare la modul potrivit de a acţiona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor