Rata natalităţii scade din cauza crizei (presa bulgară)
Criza economică a provocat o scădere a ratei natalităţii în Bulgaria pentru al doilea an consecutiv, scrie luni cotidianul sofiot Trud. Copiii născuţi în anul 2011 sunt cu circa 5.000 mai puţini în comparaţie cu cei din anul 2010, 71.000 faţă de 76.000. În acelaşi timp, datele statistice ale Ministerului Sănătăţii arată o creştere a numărului avorturilor.
Anul trecut au fost înregistrate 19.525 avorturi, cu circa 500 mai multe decât în anul 2010. Alarmantă este creşterea numărului avorturilor la fete sub 19 ani, la acest capitol Bulgaria situându-se pe primul loc în Europa. Experţii avertizează însă că în afară de acest număr de avorturi legale sunt şi foarte multe avorturi în afara legalităţii, ceea ce face situaţia şi mai gravă.
Statistica Ministerului Sănătăţii arată şi o majorare a numărului pacienţilor diagnosticaţi cu diferite forme de cancer. În anul 2011 au fost 265.000 de asemenea cazuri, cu 3.400 mai multe faţă de 2010. Medicii sunt de părere că această tendinţă ascendentă se va menţine şi în anii ce urmează din cauza stresului şi sistemului de diagnosticare prost. Peste un sfert de milion de bulgari sunt diagnosticaţi cu boli oncologice, dar sunt foarte mulţi care nici nu-şi imaginează ca şi ei sunt bolnavi, susţin specialiştii în oncologie.
Ziarul Standart scrie că în ciuda eforturilor guvernului de la Sofia, scumpirea alimentelor continuă. Săptămâna trecută, ministrul agriculturii şi alimentelor Miroslav Naidenov a anunţat că două reţele de retail mari i-au promis să îngheţe pentru trei luni preţurile la 10 produse alimentare. În opinia lui Naidenov, măsura este menită să oprească scumpirea galopantă. Cu toate acestea, în ultimele zile preţurile au continuat să crească. Biroul de presă al ministerului a declarat pentru Standart că ministerul nu are cum să oblige celelalte reţele comerciale să îngheţe şi ele preţurile. Cele două reţele care au acceptat propunerea ministerului au aplicat îngheţarea preţurilor doar la produsele care poartă mărcile lor comerciale. Jurnalul Sega comentează că, de exemplu, cârnaţii care au intrat în această categorie sunt de o calitate aşa de proastă, că nu sunt buni nici pentru câinele ministrului Naidenov.