Horia Cristian (PNL): Diminuarea salariilor nu a avut niciun fel de substrat economic viabil

Epoch Times România
19.03.2012

Banii necesari creşterii salariilor bugetarilor ar trebui să vină de acolo de unde i-a pus Puterea atunci când le-a redus cu 25%, a declarat, luni, presei deputatul liberal Horia Cristian.

În acest sens, parlamentarul consideră că "guvernanţii ştiu cel mai bine în ce ministere i-au infuzat şi de unde să-i ia", vizate fiind Ministerul Transporturilor şi cel al Turismului şi Dezvoltării.

El a subliniat că, în realitate, deşi lefurile bugetarilor au fost reduse "sub pretextul" direcţionării banilor spre investiţii şi creare de noi locuri de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat.

"Diminuarea salariilor nu a avut niciun fel de substrat economic viabil, măsura nu a fost justificată, pentru că, aşa cum s-a dovedit, banii care au fost tăiaţi din salariile bugetarilor nu s-au dus în investiţii şi în crearea de locuri de muncă. Atunci, s-a spus că se taie salariile cu 25% pentru ca să avem bani să facem investiţii, să creştem numărul locurilor de mucnă, pentru a creşte economia reală. Or, constatăm după doi ani că acest lucru nu s-a întâmplat. Banii s-au dus în nişte locuri nebănuite, care sunt foarte apropiate de cercul interior al puterii", a afirmat liberalul.

Horia Cristian a punctat faptul că liberalii nu îmbrăţişează ideea şefului statului, Traian Băsescu, de a angaja România în noi împrumuturi pentru susţinerea creşterilor salariale, preferându-se varianta reducerii contribuţiei angajaţilor la CAS.

"Preşedintele României spune că trebuie să găsim resursele bugetare ca să creştem salariile şi trebuie chiar să ne împrumutăm dacă nu avem aceşti bani. Presupun că acest împrumut ar trebui să fie prin luna iunie. Or, potrivit Legii bugetului de stat şi previziunilor Ministerului Finanţelor, ei aveau în plan să se împrumute în primul trimestru al acestui an cu 16 miliarde de lei. La ora actuală, trimestrul I nu s-a terminat şi România a împrumutat deja miliarde de lei. Înseamnă că deja ne împrumutăm mai mult decât ne-am propus şi nu cred că soluţia împrumutului este cea prin care trebuie să vină creşterea salarială", spune deputatul.

Cristian susţine că prin revenirea veniturilor bugetarilor la nivelul din 2010 ar scoate din vistieria naţională 5 miliarde de lei, sumă echivalentă cu cea obţinută prin deducerea CAS cu 10%. "Dacă vorbim despre această cheltuială aferentă reîntregirii salariilor, ea este de 5 miliarde de lei la nivel naţional, având 1,2 milioane de beneficiari. Dacă am reduce CAS la angajaţi cu 10%, ar costa tot 5 miliarde de lei - pentru că încasările din CAS sunt 51 de miliarde de lei în buget, iar reducerea cu 10% înseamnă 5 miliarde de lei -, dar ar beneficia de aceasta toţi cei 4,2 milioane de angajaţi din România. Această creştere salarială cu 10% ar conduce firesc la o întoarcere a unei părţi din bani în consum, în alte venituri bugetare, în impozite pe venit, în TVA", a explicat deputatul.

Liberalii consideră că majorarea salariilor trebuie să fie consistentă şi să nu se facă prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor