Băsescu: "Niciodată nu mă vor ierta pentru 6 mai 2010"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că românii nu îl vor ierta niciodată pentru tăierea salariilor, el relatând că după ce a făcut anunţul nu a dormit o noapte şi că se gândea atunci la ce a înţeles fiecare român din această decizie.
Preşedintele român, Traian Băsescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Gina Zaragiu
19.03.2012

Traian Băsescu a apreciat duminică seară, la B1 TV că românii nu-l vor ierta niciodată pentru salariile tăiate în 2010 şi recunoaşte că acea decizie a fost "cea mai puternică experienţă, şi cea mai grea pe care am avut-o".

"Eu am crezut că experienţa de pe mare este inegalabilă. Şi într-adevăr până pe 6 mai 2010 a fost cea mai completă experienţă pe care am avut-o. Şi sintetizată este că trebuie să ajungi unde ţi-ai propus, indiferent ce se întâmplă. Pe 6 mai am dobândit o experienţă pe care îndrăznesc să o aşez deasupra experienţei de pe mare: momentul în care te duci şi spui poporului tău 'vă tăiem salariile'. Nu vă doresc vreodată să fiţi în situaţia să faceţi asta. E cea mai puternică experienţă, şi cea mai grea pe care am avut-o... Când spui unui popor, se reduc salariile cu 25%, e un sentiment groaznic pentru că ştii ce faci", a afirmat preşedintele României duminică, la B1 TV.

Răspunzând la întrebarea dacă românii vor aprecia decizia de reîntregire a salariilor, Băsescu a afirmat: "Niciodată nu mă vor ierta pentru 6 mai 2010 (...) banii ăia din 6 mai până acum nu li-i mai dă nimeni înapoi".

El a susţinut că se poate face reîntregirea salariilor bugetarilor, cu menţinerea ţintei de deficit bugetar şi cu renunţarea la transferarea de bani în zonele obişnuite în campaniile electorale.

Preşedintele a reiterat ce a însemnat anunţul cu tăierea salariilor: "Eu sunt un om care, când ajunge acasă, după ce îşi pupă copiii şi nevasta, mai stă la o tacla... În seara aceea, când am ajuns acasă, n-am putut vorbi nici cu soţia, nici cu fata cea mare, venise şi ea acasă, cealaltă era la Bruxelles, cea mică, şi n-am putut dormi o noapte întreagă. Mă gândeam ce a înţeles orice român din acea decizie care ştiam că le modifică viaţa. Ştiam că unui român poţi să-i faci orice (...) dar când îi spui un sfert din salariu, iar eu ştiam că altă alternativă n-avem", a precizat el.

"Asta o s-o duc probabil toată viaţa", a mai spus preşedintele la B1 TV.

Traian Băsescu a afirmat că a fost un act de curaj să poată tăia salariile pentru a evita consecinţele grave la care ar fi expus România altfel: "Pe de altă parte, mă gândesc, dacă aş fi avut laşitatea să n-o facem, şi România intra într-o situaţie economică gravă. Atunci n-am dormit o noapte, câte n-aş fi dormit dacă România intra pe termen lung într-o situaţie...", a mai subliniat preşedintele. El a mai precizat că, după ce îşi va termina mandatul, o să spună de ce a făcut el anunţul tăierii salariilor.

Pe toţi cei care au ţipat atunci, i-aş ruga să simuleze: unde ar fi fost România, dacă pe 6 mai 2010 noi nu decideam această măsură (...)

Şeful statului a explicat că România ar fi ajuns mai rău decât Grecia, dacă nu lua acea decizie.

"Pe toţi cei care au ţipat atunci, i-aş ruga să simuleze: unde ar fi fost România, dacă pe 6 mai 2010 noi nu decideam această măsură (...) Dacă nu s-ar fi luat această decizie, România în cinci luni ajungea mai rău decât Grecia, dintr-un motiv simplu: România nu e în euro, nu va veni Germania să plătească pentru noi, cum n-a venit nici când ne-a fost greu în 2009, de am fugit repede la Fond", a notat preşedintele.

Traian Băsescu a afirmat că oamenii ar fi înţeles mai uşor, dacă PDL nu şi-ar fi pierdut capacitatea de a explica, iar unele televiziuni (cea a lui Vîntu şi Antenele) nu ar fi promovat "o tehnică de distrugere a mesajului".

Dacă PDL ar fi putut explica la televizor decizia tăierii salariilor "probabil că oamenii nu ar fi fost atât de porniţi pe PDL, pe mine, pe Guvernul Boc, ci ar fi înţeles. Pentru ca românii nu sunt nişte oameni cu care nu poţi vorbi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor