Cazacu (XTB): Temerile legate de majorările salariale, printre motivele deprecierii leului

(photos.com)
Epoch Times România
19.03.2012

Temerile legate de majorările salariale se află printre motivele care au dus la deprecierea leului faţă de euro, alături de nivelul redus de investiţii străine şi problemele băncilor, a spus Claudiu Cazacu, analist-şef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.

"Motivele acestei deprecieri ţin de mai multe elemente, printre care faptul că investiţiile străine au fost în ianuarie foarte scăzute decât cele din ianurie 2011. Un al doilea element ar fi legat de băncile locale, care sunt deţinute de instituţii din Vest. Aceste bănci au nevoie de capital la ele acasă şi se poate presupune că ar exista, dacă nu unele retrageri de capital, măcar faptul că băncile de aici nu se mai pot baza să primească bani din afară şi aceasta înseamnă faţă de reperele din trecut un minus pe partea de venituri, influxuri mai scăzute de capital sau refluxuri de capital", a spus Claudiu Cazacu.

Potrivit acestuia, un alt motiv este reprezentat de temerea investitorilor străini privin impactul unor majorări de salarii asupra deficitului bugetar.

"Un al treilea element cred că este legat de temerea investitorilor străini privind impactul unor majorări de salarii asupra deficitului bugetar. Ţinta de deficit bugetar era oricum destul de ambiţioasă la 1,9%, dacă luăm în calcul şi majorările de salarii este foarte greu să mai fie atinsă şi atunci riscurile percepute cresc şi investitorii străini sunt mai reticenţi în privinţa leului", a precizat Cazacu.

El susţine că, din punct de vedere tehnic, leul este într-o zonă de relativă stabilitate, dar din punctul de vedere al cotaţiilor BNR se află la maxim istoric. În tranzacţionarea intraday, respectiv schimburile facute în cursul unei zile, în iunie 2010 acesta a atins niveluri chiar mai ridicate şi s-a apropiat de 4,4 lei/euro.

"Leul a fost o lungă perioadă de timp extrem de stabil raportat la alte evenimente din regiune, cum ar fi zlotul sau forintul şi pieţele l-au trecut acum într-o altă ligă. Aceasta nu înseamnă că riscurile privind România au crescut exagerat, doar se consideră că actuala cotaţie a leului nu mai e aliniată cu fondamentele. Ca o bănuială personală, şi BNR este puţin dornică să limiteze avansul euro în faţa leului fiindcă înţelege faptul că un curs ceva mai depreciat este mai benefic pentru exportatori. Cred că referinţa BNR are şanse să crescă, după aceea o să fie un impact pozitiv legat de sărbătorile de Paşte, legat de faptul că intră bani în ţară. Cred că încetul cu încetul ne vom muta către un alt interval, dacă până acum intervalul a fost mai degrabă între 4,1 şi 4,3 lei/euro, probabil că intervalul de variaţie se va muta mai sus pentru anul următor, unde 4,3 lei/euro va fi plafonul minim şi 4,4 -4,5 lei/euro va fi plafonul maxim pe un termen mai lung", a adăugat Cazacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor