Un gardian de la Guantanamo s-a convertit la Islam urmând exemplul deţinuţilor
Terry Holdbrooks, gardian la închisoarea din Guantanamo în perioada 2003 -2004, îşi petrecea tura de noapte vorbind cu deţinuţii şi, până la urmă, a ajuns să se convertească şi el la islam. Acum străbate SUA pledând pentru închiderea centrului de detenţie şi explicând suferinţele deţinuţilor, care în prezent se află în în greva foamei. A lăsat în spate viaţa de excese şi a publicat o carte intitulată 'Traitor?', informează luni ziarul ABC.
Holdbrooks, acum în vârstă de 29 de ani, avea 18 când s-au întâmplat atacurile de la 11 septembrie 2001. Anul următor s-a prezentat la un centru de recrutare din statul său, Arizona. Fiu al unor părinţi dependenţi de droguri care îl lăsaseră să fie crescut de bunici nu era cel mai bun candidat pe care îl căuta armata. Adept al unei vieţi dezorganizate cu multe droguri, sex şi rock-and-roll, el a fost respins probabil şi din cauza numărului mare de tatuaje de pe corp.
Dar Holdbrooks a fost perseverent, iar în a patra lui vizită la centrul de înrolare a dat şi o probă de aptitudini. A fost până la urmă recrutat în 2002. În cartea pe care a scris-o, el povesteşte cum unitatea sa de Poliţie Militară a fost trimisă să păzească centrul de la Guantanamo şi cum sergentul, înainte de a pleca, i-a dus mai întâi pe militari în Zona Zero din New York. 'Amintiţi-vă ce ne-au făcut musulmanii. Amintiţi-vă pe cine trebuie să păziţi', le-a spus ofiţerul.
Deja în centrul de detenţie extrateritorial de la Guantanamo, aflat în baza militară americană din Cuba, Holdbrooks a trebuit de multe ori să-i însoţească pe prizonieri din celulele lor până în sălile de interogatoriu, iar pe urmă să-i aducă înapoi. 'Din fericire, mulţi dintre aceşti bărbaţi au o ţinută mult mai integră decât mulţi dintre noi', a comentat el referindu-se la integritatea şi la ţinuta morală demonstrată în timpul interogatoriilor şi al regimului de carceră de un mare număr din aceşti deţinuţi, bazată în principal pe credinţa lor religioasă.
Ceilalţi colegi gardieni glumeau cu el, spunându-i că, dacă mai continuă astfel de conversaţii profunde cu deţinuţii, până la urmă 'o să treacă la inamic'. Ceea ce s-a întâmplat în decembrie de 2003, cu puţin înainte de a termina serviciul de şase luni la Guantanamo. Când Holdbrooks, care a adoptat numele de Mustafa Abdullah, a lăsat rutina serviciului şi s-a întors la viaţa lui obişnuită, lucrurile au început din nou să se deterioreze. S-a reîntors la alcool şi droguri, la care renunţase progresiv, şi a divorţat. Şi armata a renunţat la el din cauza 'unei tulburări de personalitate generalizate'.
Situaţia l-a obligat la o nouă convertire. Din 2009, lucrurile au început să se îndrepte. S-a întors la studii, s-a recăsătorit şi acum lucrează din partea Fondului Legal Musulman din America, dedicat să strângă fonduri pentru a ajuta şi a combate legal posibilele nedreptăţi împotriva musulmanilor, victime ale prejudecăţilor sociale sau religioase.