Hollande ar putea fi demis pentru dezvăluirea de informaţii secrete jurnaliştilor

Preşedintele francez Francois Hollande, a cărui rată de popularitate a ajuns la 4%, se confruntă acum cu o posibilă demitere din cauza dezvăluirii de informaţii secrete jurnaliştilor.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.11.2016

Parlamentarul republican francez Pierre Lellouche a lansat luni un proces pentru activarea Articolului 68 al Constituţiei franceze, care permite Parlamentului să îl demită pe preşedintele ţării. Procesul a fost lansat la trei zile după ce Eric Ciotti, un alt parlamentar republican ce se ocupă de campania fostului preşedinte Nicolas Sarkozy pentru obţinerea nominalizării la alegerile prezidenţiale, a cerut în mod oficial ca procurorii să investigheze o posibilă încălcare a protocoalelor de securitate.

În timp ce cererea pentru demitere va trebui să treacă peste câteva obstacole şi are şanse mici de reuşită, această iniţiativă amplifică problemele lui Hollande după publicarea unei cărţi de 622 de pagini în care preşedintele, printre altele, i-a criticat pe colegii socialişti şi a declarat că speră ca partidul său să comită hara-kiri (ritualul tipic japonez de sinucidere).

Cartea A President Should Not Say That (Un preşedinte nu ar trebui să spună acel lucru) a cauzat nemulţumiri în sânul taberei lui Hollande, provocând o scădere masivă a ratingului popularităţii sale la un record de 4% şi declanşând apeluri din partea celor de stânga şi dreapta ca preşedintele să renunţe la încercarea de a obţine un al doilea mandat.

În carte, Hollande recunoaşte, de asemenea, că a ordonat asasinate din motive de securitate şi a dezvăluit detalii ale unor planuri pentru distrugerea unor ţinte ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad, după ce liderul sirian a fost acuzat de bombardarea civililor cu arme chimice.

Demiterea unui preşedinte ar fi fără precedent în istoria Franţei şi ar necesita suportul a încă 58 de parlamentari înainte de a fi discutată în Comisia juridică a Adunării Naţionale şi, eventual, să fie prezentată în faţa tuturor membrilor Parlamentului.

Dar această mişcare declanşată cu mai puţin de şase luni înaintea alegerilor prezidenţiale, subliniază slăbiciunea politică acută a lui Hollande.

Preşedintele şi-a ţinut în suspans tabăra cu privire la candidatura pentru un nou mandat şi a declarat că îşi va anunţa decizia în luna decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor