Hodorkovski recunoaşte că ar fi preferat un glonţ în frunte decât anii petrecuţi în puşcărie
alte articole
Celebrul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, fostul patron al Iukos, a declarat într-un interviu acordat săptămânalului rus New Times, că, dacă ar fi ştiut ce-l aşteaptă după arestare, şi-ar fi tras un glonţ în frunte înainte de a coborî din avion, la Novosibirsk (Siberia), unde a fost reţinut de un comando al FSB.
Dacă şi-ar fi putut prevedea soarta, nu ar fi ezitat să apese pe trăgaci, scrie New Times, citându-l pe Hodorkovski, cândva unul din cei mai bogaţi oameni din Rusia, astăzi, unul din cei mai cunoscuţi deţinuţi din lume. Dacă alţi oligarhi, căzuţi în dizgraţia Kremlinului după venirea lui Putin la putere în 2000, au fost daţi uitării, Hodorkovski, dimpotrivă, a devenit o autoritate morală şi nu pentru că opinia publică rusă este tradiţional de partea celor 'slabi', ci pentru că fostul oligarh a demonstrat în toţi aceşti ani că, în pofida umilinţelor şi privaţiunilor severe, nu poate fi îngenuncheat, comentează New Times, o publicaţie de opoziţie. New Times a publicat interviul în ajunul zilei de naştere a lui Hodorkovski, care împlineşte la 26 iunie 50 de ani, din care ultimii aproape zece i-a petrecut în închisoare în urma unui proces considerat ca având puternice motivaţii politice.
În toţi aceşti ani, el a pierdut compania Iukos, pe care, de altfel, a fondat-o, şi şi-a pierdut averea. Copiii au crescut în lipsa sa, iar părinţii au rămas singuri când ar fi avut cel mai mult nevoie de el, spune fostul oligarh.
'Pentru mine cel de atunci, experienţa de acum ar fi fost un adevărat şoc', a declarat Hodorkovski, care la închisoare a căpătat o serie de noi obiceiuri. 'Imediat mă trezesc atunci când sunt privit, după ce am fost atacat, cu un cuţit, în toiul nopţii, în timp ce dormeam', mărturiseşte el, amintind de tentativa de asasinare a sa din 2004. 'Nu păstrez hârtii, scrisori sau fotografii, pentru că percheziţiile ar continua la nesfârşit, iar scrisorile persoanelor dragi mie sunt supuse unor verificări amănunţite', mai spune el, susţinând că, după observaţiile sale, 10-15% dintre cei care stau în închisori au fost condamnaţi pe nedrept.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut zilele trecute Dumei de Stat (camera inferioară) să ia în dezbatere şi să voteze înainte de a pleca în vacanţă un proiect de lege privind amnistierea din motive economice.
Avocaţii lui Mihail Hodorkovski şi a asociatului acestuia, Platon Lebedev, sunt sceptici în ceea ce priveşte posibilitatea eliberării clienţilor lor în urma acestei posibile amnistii. Astfel, avocatul Vadim Kliukvgant a apreciat această iniţiativă drept un 'dans ritual, ce aminteşte mai mult a propagandă'.
Din lagărul nr.7 din Segheja (Karelia), Hodorkovski a recunoscut că îi este greu să-şi imagineze posibila sa eliberare: zeci ani de închisoare nu este 'o glumă'.
La solicitarea revistei de a enumera trei mituri majore pe care închisoarea i le-a spulberat, Hodorkovski a răspuns: 1) că în Rusia există justiţie; 2) că persoanele nevinovate nu sunt forţate să semneze depoziţiile; 3) că nu există deosebire între 'poliţie' şi infractori.
Referitor la procesele în cascadă împotriva militanţilor opoziţiei care au participat la un miting anti-Putin, la o zi după ce preşedintele rus a fost învestit pentru al treilea mandat în mai 2012, Hodorkovski a apreciat că 'nu crede că liderul rus este gata de represalii în masă,' pentru că următorul pas ar fi pedeapsa capitală şi nu pentru criminali odioşi, ci pentru oponenţi ideologici. 'Indiferent ce cred eu despre Putin, nu-l consider capabil de aşa ceva', a subliniat Hodorkovski, în interviul amintit.
Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev (principalul asociat al lui Hodorkovski) au fost condamnaţi pentru prima oară în 2003 la opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală, iar, în 2010, într-un al doilea proces, au mai fost condamnaţi la 14 ani de închisoare pentru furtul a milioane de tone de petrol şi spălarea a 23,5 miliarde de dolari. Cei doi vor rămâne în închisoare până în 2017, după ce un tribunal a luat în calcul pedeapsa ispăşită în urma primei condamnări.