Herman van Rompuy: România îndeplineşte condiţiile legale de aderare la spaţiul Schengen
Herman van Rompuy, Preşedintele Consiliului European s-a adresat Parlamentului României, miercuri, 25 aprilie.
Rompuy a vorbit despre importanţa găsirii punctelor comune între toate ţările Europei, în ciuda sensibilităţilor istorice şi înlăturarea graniţelor care separă Europa.
„Trebuie să punem capăt graniţelor care împart Europa, şi să nu uităm şi Balcanii de vest. Orice chestiune bilaterală poate fi rezolvată prin cooperare. În acest sens, acordul la care am ajuns acum 2 luni cu Serbia a fost un început. Toate ţările europene au sensibilităţi legate de istoria lor, dar civilizaţia europeană e construită prin punerea deoparte a acestor sensibilităţi, astfel că intrarea Balcanilor de Vest în EU va pecetlui sfârşitul ultimului război civil în lunga istorie a Europei.”
România a beneficiat de aderarea la UE şi este în interesul celor 27 de ţări astăzi pentru a continua acest proces cu acele ţări care îndeplinesc criteriile de membru.
"Uniunea noastră e o uniune a drepturilor şi valorilor: toleranţă şi respect între ţări şi în cadrul ţărilor. Aşa încât orice guvern trebuie să nu trateze nici o minoritate, nici un grup ca pe ceva secundar."
Preşedintele Consiliului European s-a referit la libertatea deplasării, a locurilor de muncă şi a serviciilor din cadrul Uniunii ca la o componentă mai mult decât economică, ca la un spaţiu al libertăţii şi respectării legii. Un semn al civilizaţiei.
„Intrarea României în spaţiul Schengen este una dintre aceste chestiuni, am discutat acest lucru din nou, în dimineaţa acesta cu preşedintele Băsescu. De fapt toţi liderii europeni au subliniat că au fost îndeplinite condiţiile legale pentru aderare. La întâlnirea noastră din martie, liderii noştri au făcut progrese, am impulsionat consilierii miniştrilor de interne să ia decizia de a accepta România şi Bulgaria în septembrie. Desigur ţara dvs va lua măsurile necesare de control la graniţă şi coordonare de către poliţie. Asta va face ca România să fie un punct de intrare sigur în spaţiul Schengen", a continuat Herman van Rompuy.
El a menţionat că preşedintele Băsescu i-a prezentat măsurile pe care România le-a luat în ultimii ani pentru a depăşi criza, decizii pe care le-a numit „dificile pentru a readuce încrederea pieţelor, pentru a consolida bugetul şi pentru a implementa reforme structurale.” Dar, a continuat liderul european, aceste decizii au produs rezultate. „După o recesiune dură s-a revenit la o creştere care ne aşteptăm să continue în acest an şi în anul următor. FMI se aşteaptă la o creştere de 1,5% în 2012 şi chiar mai mult în 2013 - 2016, până la 3,5% sau chiar 4%.”
Rompuy s-a referit şi la importanţa folosirii fondurilor europene: „Valorificarea fondurilor Uniunii Europene este de o importanţă crucială. Avem nevoie de mai mult progres pentru a putea obţine şi procesa fondurile care sunt destinate pentru ţară, în bugetul Uniunii Europene, după progresul care s-a înregistrat deja. Parlamentul European tocmai a convenit asupra unui nou instrument care va ajuta România în continuare. Banca Europeană de Investiţii se va implica şi desigur Europa poate să facă asta. Depăşirea punctelor slabe va necesita mai multă activitate, mai ales în ce priveşte eficienţa Guvernului şi reforma întreprinderilor de stat.”