Henrique Capriles, "copilul-minune" al politicii venezuelene
alte articole
Henrique Capriles, avocat de profesie, a câştigat până acum toate alegerile la care a candidat şi s-a bucurat de o ascensiune meteorică în politică, relatează BBC News.
El a fost favorit de când partidele de opoziţie ale Venezuelei au anunţat că se vor uni şi vor desemna un singur candidat împotriva lui Hugo Chavez la alegerile prezidenţiale.
Cât a fost guvernator al statului Miranda, Capriles a păstrat contactul cu alegătorii, vizitând cartierele sărace, de multe ori pe motocicletă, pentru a urmări dezvoltarea proiectelor sau pentru a juca baschet cu localnicii.
El a fost fotografiat înotând până la piept în nămol, pentru a ajuta localicnii, atunci când sezonul ploios a adus alunecări de teren şi haos în Miranda, în 2010.
Stilul să energic a marcat şi campania electorală.
Capriles, în vârstă de 40 de ani, a făcut jogging până la Comisia Electorală pentru a-şi depune candidatura. După care a călătorit în toată Venezuela pentru a convinge alegătorii îl voteze.
Politicianul spune că sursa sa de inspiraţie este fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care a atras oamenii de afaceri şi investitorii, dezvoltând în acelaşi timp programe sociale.
"Cei care vor progres, locuri de muncă, societăţi bine administrate, un loc unde să putem dezvolta afaceri mici şi medii... toţi cei care vor o astfel de ţară, să vină la autocarul meu pentru progres", a spus Capriles la un moment dat.
Imaginea sa tinerească ar putea fi cheia scrutinului de duminică.
El şi-a început de tânăr cariera politică, iar în anul 2000 a înfiinţat un partid de opoziţie, Primeor Justicia (Justiţia Mai Întâi), care a evoluat dintr-o asociaţie civilă fondată în 1992.
Noua formaţiune s-a distanţat de restul partidelor politice din Venezuela, pe care Chavez le critică.
La fel ca mulţi din Venezuela, Capriles este fiu de imigranţi - olandez din partea tatălui, polonez şi rus din partea mamei. Bunicii săi din partea mamei erau evrei care au ajuns la Caracas, după ce au fugit de Holocaust. El insistă pe acest aspect atunci când susţinătorii lui Chavez spun că este fascist.
Capriles îşi descrie politicile ca "centriste" şi "umaniste" şi a subliniat necesitatea unei mai bune educaţii a populaţiei, pentru a putea scădea nivelul sporit de infracţionalitate din ţară.
Fostul guvernator a intrat în politică la 25 de ani, când a devenit cel mai tânăr deputat din Congres. El a fost ales câţiva ani mai târziu vicepreşedinte al legislativului. Apoi a servit ca primar al Baruta, un district al capitalei ţării, după care a fost închis în 2002, după lovitura de stat împotriva lui Chavez.
Manifestanţi anti-Chavez s-au strâns la ambasada Cubei din Baruta, unde suspectau că se ascund chavişti importanţi, printre care vicepreşedintele. Ei au asediat clădirea, dar în cele din urmă au fost convinşi să se disperseze.
După aceea, susţinătorii lui Chavez a spus că Henrique Capriles a condus asediul. Pe de altă parte, el susţine că a ajutat la negocierea dispersării. El a fost acuzat, judecat şi, în cele din urmă, achitat.
Episodul nu a scăzut, însă, entuziasmul alegătorilor faţă de acest "copil minune" al politicii.
El a lăudat unele politici ale lui Chavez, precum construirea de policlinici şi şcoli în cartierele sărace. El se opune naţionalizării companiilor, pentru că acest lucru descurajează investiţiile. Însă a precizat că nu va returna imediat bunurile expropriate.