'Eroii impostori' de la 11 septembrie 2001 scandalizează New York-ul

Pompier indepartandu-se de zona 'Ground Zero' , locul prăbuşirii turnurilor-gemene WTC, 11 septembrie 2001
Pompier indepartandu-se de zona 'Ground Zero' , locul prăbuşirii turnurilor-gemene WTC, 11 septembrie 2001 (Anthony Correia/Getty Images)

Pentru a primi pensie de invaliditate, 106 persoane s-au dat drept pompieri sau ofiţeri de poliţie care au acţionat la Turnurile Gemene în timpul şi după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Este posibil ca această fraudă gigantescă să fi costat asistenţa socială americană 400 milioane de dolari, notează cotidianul francez Le Figaro.

Tehnicile erau simple: se prezentau afectaţi în faţa medicilor, spuneau vorbe incoerente şi chiar simulau atacuri de panică dacă era necesar. Scandalul, care a fost dezvăluit luni de justiţia newyorkeză, implică 72 de ofiţeri de poliţie din NYPD şi 8 pompieri de la FDNY. Aceştia au simulat tot felul de handicapuri, pentru a putea obţine pensii de invaliditate după 11 septembrie 2001.

Pe măsură ce ies la iveală noi detalii asupra acestei fraude giganteşti, care este posibil să fi costat sistemul social american 400 de milioane de dolari, tupeul şi ipocrizia impostorilor devin tot mai uluitoare: cele 106 de persoane deja încarcerate s-ar fi dat drept 'primi salvatori' ajunşi la Turnurile Gemene, în acea nefericită zi de septembrie, în condiţiile în care aproape nimeni dintre ei nu a fost acolo în mod real. Suspecţii nu au ezitat să se declare 'cuprinşi de frică', incapabili să urce în avion sau să pună piciorul într-un zgârie-nori, rămânând izolaţi în casele lor. Toţi riscă acum pedepse mergând până la 15 ani de închisoare, pentru furt agravat şi instigări criminale. O mie de alte arestări ar putea urma.

'Este şocant acest cinism', a declarat judecătorul Cyrus Vance Jr., de la Tribunalul din Manhattan, responsabil acest dosar care promite deja să fie unul dintre cele mai răsunătoare din istoria criminală a New York-ului.

Desigur, această reţea de minciuni nu a fost deloc una improvizată, ci minuţios gândită. Un fost agent FBI şi jurist originar din Long Island, Raymod Lavallee, 83 de ani, a fost cel care a elaborat planul, înainte de a-şi găsi complicii: Thomas Hale, John Minerva şi Joseph Esposito.

Cei patru escroci au racolat candidaţii la fraudă, pentru a-i instrui cum să facă faţă medicilor şi asistenţilor sociali, 'migălind' detalii ale unor traumatisme imaginare. În schimb, fiecare dintre cei patru primea câte 28.000 de dolari din primele ajutoare sociale obşinute de 'clienţii' lor. În ceea ce-i priveşte, fericiţii beneficiari ai unor alocaţii anuale ce se ridicau la 30.000-50.000 de dolari îşi reluau fără ezitare noile activităţi profesionale, în condiţiile în care s-au declarat total inapţi de muncă.

Pentru ca această impostură să ţină, ar fi trebuit evitată orice fel de indiscreţie. 'Scurgerile de informaţii' au început prin Facebook, prin fotografii realizate la mare, la soare, la partide de pescuit sau la meciuri de baschet, cu poze prezentând autoturisme de teren şi zboruri cu elicopterul. Astfel, Glenn Liebermann, fost ofiţer de poliţie din Brooklyn, 44 de ani, se exhiba la comada unui scooter acvatic, vesel şi bronzat, adresând un gest obscen fotografului. Instantaneul era reluat miercuri pe prima pagină de tabloidul New York Post. Liebermann, care a primit 175.000 de dolari invocând 'probleme psihiatrice', locuieşte astăzi în Palm Beach, după ce s-a retras din funcţie în 2006.

'Ai de ce să fii dezgustat de indivizii implicaţi în această escrocherie, care şi-au pierdut onoarea şi şi-au acoperit familiile de ruşine', declară Bill Bratton, noul şef al poliţiei din NYPD, ce şi-a preluat de curând funcţiile. 'Faptul că ei s-au folosit de evenimentele de la 11 Septembrie pentru a-şi atinge scopurile îi dezonorează şi mai mult', adaugă Bratton.

Bill Bratton, 'superpoliţist' celebru în SUA pentru că a pus stavilă valului de crime de la New York, apoi din Los Angeles, în mai puţin de două decenii, nu are cuvinte suficient de dure pentru oamenii săi: atunci când s-a aflat pentru prima dată la conducerea NYPD, între 1994 şi 1996, luptând împotriva criminalităţii care cucerea oraşul, el nu-şi imagina că va fi nevoit într-o zi să cureţe şi rândurile din propria 'casă', conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe