Harry Tavitian la ICR - de la blues, la etno-jazz

Epoch Times România
25.03.2009

Programul "Teach me tonight: de la blues la etno-jazz, cu Harry Tavitian", iniţiat de Institutul Cultural Român, care propune, în acest an, o incursiune în lumea jazz-ului, va fi deschis joi seara, la sediul institutului, cu percuţionistul Cserey Csaba, tema primei întâlniri fiind "Jazzul, fenomen al secolului XX".

"Aştept cu nerăbdare să mă reîntâlnesc cu publicul de jazz din Bucureşti şi sper ca prin concertele de la ICR să câştigăm noi fani. Prin ceea ce voi istorisi, dar şi prin muzica pe care o vom oferi, sper să împărtăşim publicului ce înseamnă jazzul ca fenomen viu, ca artă care a marcat secolul 20. Elementul de bază al acestei muzici, improvizaţia, este sublimarea ideii de libertate. A singurei libertăţi adevărate - cea din tine. Nu voi face o prezentare exhaustivă, cronologică, cu informaţii care acum se pot găsi uşor pe internet sau în biblioteci, ci voi împărtăşi din experienţa mea personală, rezultatul a peste 35 de ani de jazz. Pentru a te îndrăgosti de jazz, este esenţială participarea la concerte. Există o idee preconcepută: că jazzul este doar pentru iniţiaţi. Da! Jazzul este pentru nişte elite. Dar ştiţi ce fel de elite? Cele ale oamenilor normali, deschişi. Omul firesc, natural, este astăzi din ce în ce mai rar. Asta este elita jazzului", a declarat Harry Tavitian.

Directorul Direcţiei Relaţii Interne a ICR, Oana-Valentina Suciu, a precizat, pentru AGERPRES, că Institutul îşi propune să organizăm "şase concerte cu Harry Tavitian şi invitaţii săi din ţară şi străinătate, patru dintre acestea fiind organizate la ICR Bucureşti, iar unul fiind prilejuit de "Noaptea institutelor culturale".

De asemenea, un alt concert va fi organizat la Braşov, cu ocazia Cursurilor de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească, seria urmând să fie încheiată cu un concert de Crăciun, la Ateneul Român, după cum a susţinut Oana-Valentina Suciu.

Ea a explicat că acest proiect este o continuare a programului ICR de anul trecut - "Ultimii rapsozi".

"Muzica va surprinde cele mai importante momente din istoria jazzului şi va fi însoţită de explicaţii care să ilustreze mecanismul ce a dus la naşterea diverselor stiluri de jazz, în contextul vremurilor pe care această muzică le-a traversat. Un astfel de program, pe lângă dimensiunea educativă, poate demonstra, cu firescul şi naturaleţea jazz-ului, cum e posibil să ai o identitate proprie valorizându-ţi rădăcinile şi, în acelaşi timp, să fii deschis către cele mai importante fenomene culturale ale lumii", a mai spus directorul Direcţiei Relaţii Interne a ICR.

Concertele de la ICR vor fi de tip interactiv, prin discuţii deschise cu publicul. Tema concertelor va fi anunţată pe blogul lui Tavitian şi pe site-ul ICR, într-o secţiune dedicată acestui proiect, iar dialogul cu publicul va putea continua şi după concerte, pe blogul artistului.

Pianistul Harry Tavitian este una din personalităţile care a marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Începând cu anii '70, el a creat un puternic stil personal şi sincretic, dând naştere unui orizont foarte vast. În anii '80, muzica sa era sincronă cu cea a avangardei jazz-ului european şi a tendinţelor de coagulare a şcolilor naţionale de jazz din Estul Europei, în ciuda izolaţionismului politic al României.

Încă de la începutul carierei sale, Tavitian a fost conştient de importanţa laturii educative în formarea publicului de jazz şi are o bogată experienţă în domeniu, ca organizator de club de jazz (1978-1987 şi 1992-2002), organizator, începând din 1982, la Constanţa, a peste 60 de concerte de jazz (celebre fiind "Atelierele de improvizaţie"), realizator de emisiuni de jazz la Radio Constanţa (1990-2008).

A susţinut workshopuri la Cluj şi Amsterdam şi concerte cu titlul "Lecţia de jazz", în parteneriat cu instituţii de învăţământ.

Invitatul primei întâlniri din seria "Teach Me Tonight cu Harry Tavitian" este percuţionistul Cserey Csaba (n. 1958, Gheorgheni). Autodidact, el a început să cânte rock progresiv în anii '70. Fondator al formaţiilor Mistic şi Trio Ra, a fost inspirat de muzica orientală. Este creator al unor instrumente de percuţie şi iniţiator al unei şcoli de tobe la Satu Mare.

Printre invitaţii următoarelor concerte din cadrul programului se numără cunoscutul saxofonist rus Anatoly Vapirov, pianistul Ion Baciu Jr. şi grupul Orient Express, muzicienii de blues Vali Răcilă şi Marcian Petrescu, alături de trupa Legacy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor