Handelsblatt: Zona euro ar putea avea propriul parlament

(photos.com)
Epoch Times România
06.09.2012

Lideri europeni pregătesc o reformă radicală a zonei euro, care implică o restrângere a suveranităţii, dar şi crearea unui parlament propriu, scrie Handelsblatt, care citează surse diplomatice de la Bruxelles.

Potrivit publicaţiei germane, discuţiile în acest sens au fost demarate de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, liderul zonei euro, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Cei patru urmează să prezinte un raport privind reforma radicală a zonei euro până la sfârşitul anului.

Punctul central al noii arhitecturi a zonei euro este politica bugetară. Astfel, guvernele din zona euro vor trimite proiectele de buget la Bruxelles. Comisia Europeană îşi va folosi dreptul de veto asupra proiectelor, în cazul în care există riscul unui deficit prea mare sau în cazul în care acestea nu prevăd măsuri pentru reducerea datoriilor publice prea mari. În ambele cazuri, guvernele vor fi obligate să facă rectificările necesare, înainte de a prezenta proiectele în parlamentele naţionale.

Şi suveranitatea în plan fiscal ar urma să fie îngrădită şi ar putea fi impus un prag minim de taxare a companiilor.

Cei patru vor propune măsuri şi pentru a corecta ”deficitul de democraţie în creştere în zona euro”. Un parlament al zonei euro va controla politicile fiscale şi economice. Din acest legislativ ar face parte şi europarlamentari, dar şi deputaţi din parlamentele naţionale ale celor 17 ţări. Ideea va întâmpina însă o respingere puternică din partea statelor care nu fac parte din zona euro, susţin sursele europene citate de Handelsblatt.

Reforma zonei euro se anunţă una dificilă, în condiţiile în care presupune modificarea Tratatului de la Lisabona. Publicaţia germană notează că schimbările tratatelor europene nu sunt populare, inclusiv în ţări din zona euro precum Franţa sau Olanda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor