Hamas şi Israel cad de acord asupra încetării focului în Gaza, după o zi de atacuri violente

Liderii islamişti din Fâşia Gaza au declarat că au ajuns la un acord cu Israelul pentru a reinstaura calmul. Acordul are loc după o zi de lovituri aeriene mortale lansate de Israel, după ce un soldat israelian a murit la frontieră, fiind primul astfel de caz în mulţi ani.
Avion de luptă israelian F-16. (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
21.07.2018

Acordul de încetare a focului a fost încheiat sâmbătă dimineaţa, a afirmat un purtător de cuvânt al Hamas.

„Cu eforturile Egiptului şi ale ONU s-a ajuns la un acord de revenire la o perioadă de calm între Israel şi facţiunile palestiniene”, a declarat Fawzi Barhoum agenţiei Reuters.

Oficialii israelieni nu au comentat imediat anunţul făcut de Hamas, cel de-al doilea de acest gen în doar câteva zile. Nu a existat nicio activitate militară raportată în Gaza în primele ore ale zilei de sâmbătă, potrivit Deutsche Welle.

Forţele israeliene au desfăşurat zeci de atacuri aeriene în Gaza în cursul zilei de vineri. Patru persoane au fost ucise, iar aripa armată a Hamas a precizat că trei dintre luptătorii săi s-au aflat printre victimele raportate. Aproximativ 120 de palestinieni au fost de asemenea răniţi, conform informaţiilor. Israelul a declarat că un număr de rachete au fost lansate înapoi asupra teritoriului său.

Atacurile au avut loc după ce un soldat israelian a fost împuşcat mortal, aparent de foc palestinian, într-un punct de-a lungul graniţei cu Gaza. Este primul soldat israelian ucis în timpul serviciului, de la războiul din 2014 dintre Israel şi Hamas, conform unui purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Violenţele de vineri l-au determinat pe delegatul ONU pentru procesul de pace din Orientul mijlociu, Nickolai Mladenov, să lanseze un apel urgent la calm.

Israelul şi-a intensificat răspunsul la zmeiele şi baloanele incendiare lansate din Gaza asupra teritoriului său în ultimele săptămâni.

În plus, cel puţin 149 de palestinieni au fost ucişi în protestele săptămânale izbucnite la sfârşitul lunii martie împotriva blocadei israeliene asupra Fâşiei Gaza. Majoritatea victimelor au fost împuşcate în timpul manifestaţiilor sau ciocnirilor violente de-a lungul graniţei.

Hamasul şi Israelul au purtat trei războaie începând cu 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor