„Halta România” lansat la Festivalul Mondial de Film Amator UNICA. Un film despre românii care pleacă
alte articole
Cetatea de Scaun a Sucevei găzduieşte, în perioada 19-26 august, cea dea 78-a ediţie a Festivalului Uniunii Internaţionale de Cinema (UNICA), care va reuni, timp de o săptămână, cineaşti din 30 de ţări ale Europei şi din afara acesteia.
Potrivit preşedintelui executiv al Comitetului de organizare UNICA 2016, prof. Viorel Ieremie, manifestarea va aduce pe ecranul Cinematografului Modern din Suceava, un adevărat regal de filme nonprofesionale şi noncomerciale, realizate de cineaştii amatori sau profesionişti în devenire, din ţările membre.
Ceremonia deschiderii festivalului, realizată în spirit medieval moldav, va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei, în data de 19 august, începând cu ora 18. Va fi ridicat steagul UNICA, care va fi arborat pe întreaga perioadă a festivalului.
Începând cu ziua de sâmbătă, ora 10, vor începe proiecţiile naţionale, prima fiind cea a României, ca ţară gazdă. Una din zilele festivalului este dedicată unei excursii în judeţ, obiectivul de bază fiind vizitarea câtorva dintre mănăstirile Bucovinei şi prezentarea elementelor de artă etnografică specifice Bucovinei. O alta, de o jumătate de zi, va fi dedicată vizitării Muzeului Bucovinei, urmată de o ieşire la iarbă verde, într-o locaţie adecvată, prilej cu care va fi prezentat specificul gastronomic bucovinean.
O proiecţie aşteptată de suceveni este filmul documentar „Halta România”, care va avea premiera sâmbătă, 20 august, după orele 20:00, la cinematograful Modern.
„Halta România” este un film documentar, cu o durată de 30 minute realizat de Simply Mind Studio. În cadrul acestui film se încearcă descoperirea stărilor bune şi a celor rele în care se află ţara noastră, se specifică în comunicatul remis la redacţie.
„Halta România” este un film documentar ce s-a născut din dorinţa de a creşte potenţialul de dezvoltare şi a urca cu o treaptă mai sus pe scara evoluţiei această ţară frumoasă lăsată de strămoşii noştri. Motivul folosirii cuvântului “Halta” este pentru a sublinia migraţia puternică din ultimele două decenii a românilor. Începând cu anii 90 putem vorbi despre o intensificare a folosirii graniţelor româneşti, cumulate cu o dorinţă acerbă a semenilor noştri de a descoperi ceea ce până atunci le-a fost interzis. Cum capitalismul, ca orice lucru, nu înseamnă doar lapte şi miere, ţări puternice din toată lumea au descoperit potenţialul creator şi inovator al românilor. Astfel, sub umbra unei scăderi puternice a natalităţii apărute pe fondul creşterii nivelului cultural şi sociologic din ţările dezvoltate, aceste ţări au început o muncă spornică de atragere a unei noi resurse ce tinde să devină fundamentală pentru aceştia: forţa de muncă oferită de români”, este scris pe pagina de prezentare a filmului
În film apar persoane cu notorietate, cu experienţă în diferite arii de activitate: manageri, antreprenori, oameni universitari şi oameni de cultură.
În condiţiile în care aproximativ 60.000 de suceveni (15% din populaţia activă) sunt plecaţi la muncă în Italia, Spania, Anglia, Germania, etc, realizatorii documentarului îşi doresc ca filmul să-i ajute pe români să hotărască: să rămână în ţară şi „să dai totul aici pentru tine şi familia ta sau pleci din ţară şi dai totul acolo, tot pentru tine şi familia ta”. Problema cea mai mare, spun ei, apare atunci când subconştientul tău rămâne prins între aceste două lumi şi individul nu mai face nimic nici aici, nici acolo.
Simply Mind este o companie ce realizează filme de scurt metraj, filme documentare şi de prezentare. Echipa care a lucrat la acest film este compusă din Adrian Ciornei, Andrei Bilibău, Bogdan Pamparău, Dorin Iftimie Budeanu şi Ştefan Sfichi.
Mai multe detalii găsiţi pe site-ul peliculei: http://haltaromania.xyz/film/ şi https://www.facebook.com/simplymindstudio/