Hackeri întrerup transmisia online a Eurovision şi ameninţă că Israelul nu e sigur
alte articole
Competiţia muzicală europeană Eurovision a fost lansată marţi în capitala israeliană Tel Aviv pe fondul aparentei desfăşurări a sistemului antirachetă al ţării, Domul de Fier. Decizia a fost luată după o altă amplificare a tensiunilor, în 4 mai, când israelienii şi palestinienii au făcut schimb de atacuri cu rachete, ce au provocat câteva zeci de morţi.
Transmisia live a primei semifinale pe website-ul KAN (televiziunea publică israeliană) a fost întreruptă de un material video de 2 minute în care putea fi văzut un logo fals al Forţelor Armate Israeliene şi avertismentul că “Israelul nu este sigur, veţi vedea”. Mesajul video a cerut telespectatorilor Eurovision care locuiesc pe o rază de 1,2 km de locul unde are loc competiţia să caute adăpost din cauza unui atac iminent cu rachete, a raportat publicaţia Haaretz.
KAN, care găzduieşte Eurovision, a dezvăluit că site-ul său a fost hackuit timp de câteva minute, dar se pare că atacul nu a afectat multe persoane. Eurovision este organizat de European Broadcast Union (EBU).
“Credem că mesajul nu a fost distribuit multor persoane. EBU şi KAN tratează securitatea cibernetică cu cea mai mare importanţă şi problema este investigată”, potrivit unei declaraţii publicate de KAN.
Nu se cunoaşte cine a fost în spatele atacului, deşi unele rapoarte au speculat că s-ar putea să fi fost implicate grupuri pro-Palestina din ţări arabe.
Deschiderea competiţiei a fost marcată de un protest al activiştilor pro-palestinieni, care au cerut Israelului să renunţe la controlul asupra Cisiordaniei şi să pună capăt politicilor privind Fâşia Gaza.
Israelul a câştigat dreptul de a găzdui ediţia din acest an a Eurovision deoarece cântăreaţa israeliană Netta a câştigat competiţia din 2018. În acest an, Eurovision are loc în perioada 14-18 mai şi participă muzicieni din Europa, SUA şi Australia. Mii de turişti vizitează de asemenea capitala israeliană cu această ocazie.
Competiţia are loc în contextul în care, în 4 mai, tensiunile dintre israelieni şi palestinieni au crescut la un nivel periculos de ridicat, fiind lansate rachete din Gaza în Israel, determinând armata israeliană să răspundă. Violenţele au provocat moartea a cel puţin 25 de palestinieni şi a 4 israelieni.