Se pare că Hamas sugerează Israelului încetarea focului. Dar cu unele condiţii
alte articole
După amplificarea ostilităţilor dintre Hamas şi Israel la cel mai înalt nivel începând cu 2014, grupul palestinian aparent propune Tel Aviv-ului o încetare a focului condiţionată, potrivit Deutsche Welle.
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a afirmat într-o declaraţie că grupul militant “nu este interesat de un nou război” şi este pregătit “să revină la starea de calm” dacă Israelul îşi suspendă atacurile şi începe imediat să implementeze “înţelegeri privind o viaţă demnă”.
Peste 600 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza în sudul Israelului, lucru care a generat un răspuns israelian puternic. Patru civili au fost ucişi în Israel de rachete, primele victime de la războiul de şapte săptămâni din Gaza din 2014. De asemenea, 23 de persoane – cel puţin jumătate fiind civili – au fost ucise de loviturile aeriene punitive israeliene lansate în Gaza.
Oficialii israelieni nu au confirmat dacă a fost încheiat un armistiţiu, însă armata a precizat că restricţiile de protecţie aplicate asupra rezidenţilor din sudul Israelului după începerea atacurilor sunt în curs de ridicare.
Hamas, un grup militant islamic care se opune total existenţei Israelului, a preluat puterea din mâinile forţelor palestiniene susţinute de Occident în 2007 şi, de atunci, a purtat câteva războaie cu Israelul.
Precedentele atacuri cu rachete au rezultat deseori în acorduri intermediate de Egipt în vederea reducerii intensităţii unei blocade de 10 ani aplicată de Israel şi care a paralizat Gaza.
Hamas şi aliaţii săi din Jihadul Islamic au iniţiat noile atacuri, susţinând că Israelul a eşuat să îşi respecte promisiunile privind relaxarea blocadei. De asemenea, atacurile au coincis cu un moment de slăbiciune pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în negocieri cu partenerii săi politici radicali pentru formarea unei coaliţii de guvernare.
De asemenea, şi Hamas se află într-o poziţie sensibilă în condiţiile în care ultimul an de proteste masive la graniţa dintre Israel şi Gaza – în care rezidenţii Fâşiei au protestat împotriva condiţiilor foarte dificile din ţară - nu a produs niciun beneficiu. Hamas s-a dovedit a fi o forţă de rezistenţă eficientă, însă rezidenţii din Gaza nu prea doresc distrugerea aparent inevitabilă dacă grupul militant va împinge lucrurile prea departe.
Presiune internaţională
Presiunea internaţională a fost intensificată asupra Hamas pentru a pune capăt noilor violenţe.
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a cerut suspendarea “atacurilor cu rachete la întâmplare” lansate din Gaza şi şi-a exprimat suportul pentru eforturile de mediere ale Egiptului şi Naţiunilor Unite.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile grupului Hamas şi a cerut tuturor părţilor să “exercite cumpătare maximă”. Un delegat ONU a afirmat că lucrează cu Egiptul pentru a încerca să pună capăt ostilităţilor.
Între timp, Casa Albă şi-a oferit întregul suport pentru răspunsul dat de Netanyahu la atacurile Hamas.
Preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter: “Încă o dată, Israelul înfruntă un baraj de atacuri mortale cu rachete lansate de grupurile Hamas şi Jihadul Islamic. Noi susţinem Israelul 100% în apărarea cetăţenilor săi… Către oamenii din Gaza: aceste acte teroriste împotriva Israelului vă vor aduce numai nenorociri. Puneţi capăt violenţelor şi îndreptaţi-vă către pace - este posibil!”