Guvernul vrea ridicarea MCV. Raluca Prună: Mecanismul şi-a atins limita. Ne putem descurca şi singuri
alte articole
Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi-a atins limita. România are acum capacitatea la nivel instituţional şi legislativ de a monitoriza în continuare ceea ce intră sub incidenţa mecanismului european, a declarat luni seară, la Realitatea TV, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
"MCV a contribuit în mod decisiv la reformarea sistemului judiciar şi la consolidarea acestuia. În măsura în care au trecut 10 ani de când mecanismul acesta a fost instituit printr-o decizie a Comisiei, cred că ar fi oportun ca măcar un orizont de timp, (...), deci un orizont în care să ştim că acest mecanism se va ridica, cred că un asemenea orizont este necesar. (...)
Cred că orice fel de mecanism de tipul acesta îşi atinge la un moment dat limita şi MCV-ul, din punctul meu de vedere, şi-a atins limita şi mai cu seamă şi-a atins limita în condiţiile în care societatea românească a arătat că este matură şi poate internaliza anumite procese", a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.
În opinia ministrului Justiţiei, ţara noastră nu mai are nevoie de supravegherea celor de la Comisia Europeană pentru că, în prezent, suntem capabili să ne descurcăm şi singuri.
"Avem la nivel instituţional şi legislativ în România mecanismele prin care ne putem asigura că ceea ce monitorizează MCV-ul va putea fi monitorizat în continuare nu de către Comisia Europeană şi experţii ei, ci de către societatea românească.
Strategia naţională anticorupţie este un asemenea mecanism prin care, dacă ştim să o aplicăm, vom avea măsuri şi plase de siguranţă care sunt absolut echivalente MCV", a subliniat Raluca Prună.
În timp ce Guvernul, în frunte cu premierul Dacian Cioloş, pledează de ceva vreme pentru ridicarea MCV, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi se poziţionează în favoarea menţinerii lui, pe motiv că mecanismul a reuşit de-a lungul timpului să blocheze mai multe tentative de limitare a competenţelor agenţiei anticorupţie.
"Nu ştiu ce consecinţe politice sunt, sau ce implicaţii politice, însă eu, ca magistrat, vă pot spune că acest MCV a fost extrem de util pentru noi şi dacă el va continua, dacă Comisia Europeană va decide să continue, noi vom fi în continuare extrem de cooperanţi şi sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest mecanism, de foarte multe ori, a blocat anumite iniţiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competenţele pe care DNA le are.
De fiecare dată, acest MCV a adus în discuţie susţinerea instituţiilor europene în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca acest MCV să rămână. Pot să spun că MCV pentru noi a fost un instrument foarte util în a face reforme şi a face paşi înainte în justiţie, dar şi un instrument foarte util în a păstra aceste reforme care s-au făcut.
La DNA vin de două ori pe an experţi din partea CE care ne evaluează rezultatele. Este o evaluare obiectivă care, din punctul meu de vedere, nu are de ce să mă deranjeze şi chiar este utilă. Şi orice evaluare externă a instituţiei este foarte bună", a declarat atunci Kovesi, în cadrul unui interviu acordat Digi24