Guvernul va aloca mai mulţi bani pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
11.05.2016

Guvernul a modificat, în şedinţa de miercuri, schema de ajutor pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. În urma acestei modificări legislative, bugetul anual maxim al schemei a fost majorat cu aproape 50%, de la 100 mil. euro la 145 mil. euro.

Potrivit comunicatului de presă remis de Guvern Epoch Times, adoptarea acestei măsuri se datorează interesului deosebit manifestat de mediul de afaceri pentru realizarea unor investiţii de mare anvergură, cu importante efecte în economie, orientate spre sectoarele de activitate de vârf, acesta fiind singurul mecanism de atragere şi susţinere a investiţiilor în active corporale şi necorporale realizate de întreprinderi mari în România.

"Proiectul de modificare este rezultatul unor ample consultări derulate cu reprezentanţii mediului de afaceri şi vizează simplificarea, flexibilizarea şi debirocratizarea procedurilor în scopul eficientizării mecanismului de derulare a schemei de ajutor de stat. Modificările aprobate nu vizează aspecte referitoare la compatibilitatea schemei cu prevederile comunitare în materie, nu alterează obiectivele schemei sau modul de determinare a ajutorului de stat, în vederea asigurării tratamentului egal între actualii şi potenţialii viitori beneficiari de ajutor de stat.", mai precizează Guvernul.

De asemenea, Guvernul a modificat mecanismul de depunere a cererilor de acord pentru finanţare din sesiune continuă în sesiuni distincte de 30 de zile lucrătoare, selectarea beneficiarilor realizându-se pe baza unui punctaj stabilit în urma unor criterii de calcul, asigurându-se astfel tuturor întreprinderilor un tratament egal la depunerea cererilor de acord pentru finanţare, precum şi o eficientizare a procesului de evaluare a beneficiarilor.

Alte modificări vizează clarificarea unor noţiuni prin introducerea, modificarea sau reformularea anumitor definiţii.

Schema de ajutor de stat este exceptată de la obligaţia notificării în vederea obţinerii Deciziei de aprobare din partea Comisiei Europene. Totuşi, Comisia Europeană trebuie informată în termen de 20 de zile lucrătoare de la data aprobării hotărârii de modificare, precizează executivul.

Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie urmăreşte sprijinirea tuturor întreprinderilor care realizează o investiţie iniţială de minimum 44 milioane lei, fără TVA. Ajutorul de stat se acordă sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensităţii maxim admisibile (intensitatea maximă este stabilită printr-un regulament sau o decizie a Comisiei Europene, în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor din regiunea respectivă). Ajutorul de stat se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile de finanţare.

Schema de ajutor de stat este valabilă până la data de 31 decembrie 2020, iar furnizor de ajutor de stat este Ministerul Finanţelor Publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor