Guvernul Tudose rezistă: Moţiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă" a picat

Mihai Tudose şi miniştrii săi rămân neclintiţi la putere. Moţiunea iniţiată de PNL şi USR a fost respinsă, doar 159 de aleşi votând în favoarea ei.
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)
Loredana Diacu
23.11.2017

UPDATE. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a fost respinsă de Parlament. Din cele 234 de voturi necesare pentru a trece, ar fi fost înregistrate doar 159.

* * *

UPDATE: Luând cuvântul în Plenul Parlamentului, liderul USR a atras atenţaia că, la aproape 5 luni de la învestire, Guvernul Tudose a reuşit să mai îndeplinească doar 11 dintre cele 343 de măsuri pe care Guvernul Grindeanu nu le îndeplinise sau le îndeplinise doar parţial în momentul când dumneavoastră l-aţi dat jos.

"Guvernul Grindeanu îndeplinise 13% din programul de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile. Pentru asta, dumneavoastră l-aţi dat jos.
Până la această oră, când dezbatem această moţiune de cenzură, Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare cu care dumneavoastră aţi ajuns în Parlament şi v-aţi asumat guvernarea. Acel program de guvernare pentru care romanii v-au dat votul. 3%!", a semnalat Barna.

"Adevărul crud este că Mihai Tudose a arătat că este un premier chiar mai slab decât Sorin Grindeanu. Adevărul crud, doamnelor şi domnilor de la PSD şi ALDE, este că vă aflaţi astăzi într-o fundătură.

Dacă votaţi împotriva moţiunii de cenzură, veţi lăsa în funcţie un guvern care dovedeşte, zi de zi, că este profund incapabil să pună în aplicare programul de guvernare. Iar dumneavoastră purtaţi şi veţi purta această responsabilitate!", a adăugat preşedintele USR.

La finalul discursului său în care le-a amintit PSD-iştilor că Dragnea i-a dus într-o fundătură, Barna a ridicat următoarele întrebări:

"Unde am fi fost oare astăzi ca stat dacă nu am fi avut penali în funcţii publice, dacă NU am fi avut penali în Parlament, şi nu s-ar fi consumat atât de absurd de multă energie în această directie?

Ce ar fi facut oare acest Guvern şi acest Parlament dacă timp de un an de zile nu ar fi funcţionat ca şi casă de avocatură şi mentenanţă a domnului Liviu Dragnea?"

UPDATE: Aleşii PSD au părăsit sala de Plen, boicotând moţiunea, ceea ce le-a atras criticile Ralucăi Turcan:

"Atât de previzibil pentru PSD. Oare unde plecaţi? Să vă susţineţi şeful pe treptele DNA? PSD rămâne în mod evident cel mai mare duşman al democraţiei şi la fel de intolerant cu libertatea de exprimare ca în anii '90", li s-a adrest Turcan social-democraţilor.

Turcan a mai acuzat că Dragnea, Tăriceanu şi Tudose vor să dea timpul înapoi, "la practici şi modalităţi de operare dinaintea integrării în Uniunea Europeană" şi a susţinut că ţara nu va tolera aşa ceva.

"Trăiţi cu iluzia că puteţi să umpleţi toate funcţiile publice cu agramaţi şi needucaţi, că puteţi schimba legile pentru a scăpa de propriile dosare, că vă puteţi da proprietăţi de la stat la preţuri derizorii, dar vă faceţi socoteli greşite şi veţi ajunge să daţi socoteală pentru tot ceea ce faceţi în momentul de faţă. (...) Niciun inamic al României nu ar fi reuşit să acţioneze mai eficient împotriva interesului ţării decât o faceţi dumneavoastră. Crimă politică este atunci când, la nivelul comisiilor parlamentare, audiaţi condamnaţii. De ce nu mutaţi comisiile parlamentare direct la Jilava dacă vă preocupă mai mult condamnaţii decât cei mulţi, dacă vă preocupă mai mult audierile fictive decât să faceţi legi pentru popor? Niciun lider al majorităţii, niciun ministru, niciun europarlamentar nu a luat atitudine atunci când, într-un mod securistic, au fost atacate organizaţiile nonguvernamentale, atunci când au fost iniţiate legi care să le facă viaţa un coşmar", a declarat Turcan citată de Agerpres.

UPDATE: Prezent în Plenul Parlamentului, premierul Tudose a ironizat PNL, acuzându-i că au transformat un drept constituţional - depunerea moţiunii - într-o "oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu rupt total de realitate."

"O moţiune de cenzură reprezintă un drept constituţional şi un exerciţiu cât se poate de democratic. Din păcate, dumneavoastră aţi transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu rupt total de realitate", a declarat Tudose

Nu în ultimul rând, Tudose a vorbit despre situaţia din economie şi a acuzat „greua moştenire” lăsată de Guvernul Cioloş, un guvern care „a pus ţara pe butuci”.

* * *

Parlamentarii vor dezbate, joi, începând cu ora 11.00, moţiunea de cenzură intitulată "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă", depusă de PNL şi USR. După dezbatere, moţiunea va şi supusă la vot.

Timpul alocat dezbaterii a fost majorat cu 50%, a anunţat miercuri preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, neuitând însă să-i persifleze pe iniţiatori:

"Eu voi fi prezent şi colegii noştri vor fi prezenţi. Am şi majorat timpul de dezbatere propus cu 50%. Ceea ce zic că este bine, pentru a da mai multă consistenţă unei dezbateri democratice importante. Vom fi prezenţi. Nu am hotărât să nu votăm, dar, întâi de toate, vreau să ascultăm şi argumentele celor de la Opoziţie când prezintă moţiunea, în dezbateri. Va fi foarte interesant să vedem ce argumente au, pentru că mi se pare că este mai degrabă un exerciţiu de imagine. PNL ştie că are zero şanse ca această moţiune să treacă, dar vor să arate că se agită, şi fără rost", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres, la Parlament.

În timp ce în interiorul Parlamentului se va dezbate moţiunea, afară liberalii vor face un lanţ uman în jurul clădirii.

Revenind la moţiune, parlamentarii UDMR se vor abţine de la vot, printre motivele invocate de Hunor fiind şi faptul că PSD-ALDE au o majoritate stabilă aşa că moţiunea n-are şanse de succes.

"Am avut o discuţie cu Raluca Turcan şi cu Iulian Dumitrescu şi am spus că în primul rând ar trebui să vedem relaţia noastră, UDMR-PNL, pentru că în ultimul an, lucrurile s-au stricat enorm de mult (...). Moţiunea de cenzură este binevenită oricând, dar în acest moment, această moţiune de cenzură nu are o finalitate dorită, pentru că PSD şi ALDE au o majoritate stabilă, cifric. Eu mă mir că PNL depune o moţiune de cenzură pe nişte măsuri fiscale neoliberale, dar mă rog, e treaba lor dacă se ciocnesc trenurile în capul lor sau nu se ciocnesc, nu mă interesează", a anunţat recent Kelemen Hunor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor