Guvernul RM impune moratoriu de 6 luni pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţie a staţiilor de carburanţi

Executivul RM propune interzicerea revânzării angro a carburanţilor, dar şi sancţiuni mai dure pentru încălcarea legislaţiei în domeniul pieţei produselor petroliere.
Pompe de benzina în Italia. (Mario Laporta / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
08.12.2021

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a dat aviz pozitiv proiectului de lege care prevede modificări la mai multe acte normative ce se referă la activitatea operatorilor de pe piaţa produselor petroliere. Proiectul de lege îşi propune să asigure crearea unui climat favorabil pentru dezvoltarea liberei concurenţe, cât şi eficienţa în acest sector.

Prin urmare, principala prevedere a proiectului ţine de instituirea unui moratoriu de 6 luni asupra eliberării autorizaţiilor de construcţie a staţiilor de alimentare cu produse petroliere principale şi gaze lichefiate.

De asemenea, va fi anulată taxa fixă de licenţă care la moment constituie 260 de mii de lei per import şi se va aplica taxa generală a licenţei în mărime de 3250 de lei. Măsura vine ca urmare a constatării aplicării neuniforme a taxelor pentru eliberarea licenţelor pentru importul şi comercializarea angro a benzinei/motorinei şi importul şi comercializarea angro a gazului lichefiat.

Concomitent, se propune introducerea taxei în structura accizelor la importul produselor petroliere de 10 lei per tonă. Includerea acestor taxe va facilita accesul noilor operatori, care au capacităţi reduse, pe piaţa angro a carburanţilor, dat fiind faptul că aceştia nu vor suporta costuri ulterioare în desfăşurarea afacerii. Prin această modificare, se va asigura şi egalitatea tuturor participanţilor pieţei în raport cu statul, care licenţiază desfăşurarea acestei activităţi de întreprinzător.

Mai mult, pentru a exclude apariţia intermediarilor pe piaţă şi a reduce riscul de contrabandă, Guvernul propune şi interzicerea revânzării angro a produselor petroliere.

În acelaşi proiect se prevede majorarea cuantumului sancţiunilor contravenţionale, întrucât sancţiunile care se conţin în Codul contravenţional, la moment, nu sunt adaptate la realităţile pieţei produselor petroliere. Astfel, potrivit documentului, sancţiunile stabilite în Codul contravenţional pentru încălcarea legislaţiei în domeniul pieţei produselor petroliere urmează a fi majorate de aproximativ 10 ori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor