Dumitru Alaiba: La Consiliul Concurenţei şi ANRE sunt oameni plantaţi politic, care nu fac nimic

Este foarte uşor să primeşti câteva zeci de mii de lei pe lună ca să stai cu un ochi sau cu ambii ochi închişi în timp ce jucătorii de pe piaţă pur şi simplu ridică preţurile la carburanţi şi consumatorul plăteşte, consideră deputatul PAS.
Pompe de benzina în Italia.
Pompe de benzina în Italia. (Mario Laporta / AFP / Getty Images)

În contextul în care preţul la produsele petroliere a crescut în Republica Moldova a patra oară în doar două luni, cele două instituţii responsabile de reglementarea acestor scumpiri, Consiliul Concurenţei şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) dau vina una pe alta, deputaţii iau act şi fac un raport, iar lucrurile nu se schimbă cu nimic, a punctat parlamentarul de la Chişinău Dumitru Alaiba.

„Subiectul acesta se discută periodic, comisia fiind compusă din deputaţi, politicieni. În momentul în care se începe o scumpire, ei repede fac audieri şi audierile acestea se soldează ca întotdeauna cu nimic. Cel mai recent asemenea exerciţiu a fost un show în Comisia economie, buget şi finanţe, unde am avut Consiliul Concurenţei şi am avut reprezentanţi ai ANRE, şi parcă era un fel de caricatură, s-au aşezat unul vizavi de altul la masă şi, în principiu, s-a întâmplat ceea ce se întâmplă câţiva ani la rând: Consiliul Concurenţei dă vina pe ANRE, iar ANRE dă vina pe Consiliul Concurenţei, deputaţii au luat act, au făcut şi un raport că s-a făcut audiere şi ne-am mişcat înainte. Şi, probabil, după scumpirea asta din nou au să se înceapă audierile. Asta-i bătaie de joc”, a declarat Alaiba într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia deputatului PAS, Preşedinţia cu siguranţă va depune presiune suplimentară pe aceste instituţii ca să funcţioneze, însă, a mai adăugat Alaiba, nu trebuie uitat cine se află la ANRE. Această instituţie a fost ticsită cu oameni controlabili de fostul lider PD Vlad Plahotniuc acum doi ani, şi exact un an în urmă, când s-a eliberat un loc, socialiştii au făcut un fel de concurs, pe care l-a câştigat o persoană asupra căreia planează suspiciuni că a fost selectată netransparent, a specificat parlamentarul.

Mai mult decât atât, a punctat Dumitru Alaiba, oamenii de la ANRE sunt, în prezent, cei care implementează legislaţia şi supraveghează piaţa, îndemnând astfel cetăţenii să aibă mai puţine speranţe în ei, întrucât „doi ani la rând eu personal am auzit doar scuze, doar justificări, doar explicaţii, şi n-am văzut mari rezultate”.

„Acum, ANRE este doar una dintre instituţiile care ar putea aduce o oarecare schimbare, alta este Consiliul Concurenţei unde la fel sunt oameni plantaţi politic al căror lucru, în înţelegerea mea, este să nu facă nimic, pentru că astea sunt instituţii de supraveghere şi instituţiile de supraveghere când nu fac nimic, atunci situaţia degradează. Este un job foarte uşor să primeşti câteva zeci de mii de lei pe lună pentru ca să stai cu un ochi sau cu ambii ochi închişi în timp ce jucătorii de pe piaţă pur şi simplu îşi fac de cap şi consumatorul plăteşte. Asta este”, a conchis Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe