Guvernul Letta continuă să ia măsuri, încercând să evite polemicile, după condamnarea lui Berlusconi (presă)

Nu se opresc polemicile dintre principalele două partide care susţin guvernul de mare coaliţie condus de Enrico Letta, Partidul Democrat (de stânga) şi Poporul Libertăţii (de dreapta), după condamnarea definitivă a fostului premier Silvio Berlusconi la un an de închisoare cu executare, de către Curtea de Casaţie, sub acuzaţia de fraudă fiscală, în timp ce executivul şi parlamentul aprobă ultimele măsuri importante, înainte de pauza de vară, informează vineri presa din Peninsulă.
Premierul italian  Enrico Letta. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.08.2013

Nu se opresc polemicile dintre principalele două partide care susţin guvernul de mare coaliţie condus de Enrico Letta, Partidul Democrat (de stânga) şi Poporul Libertăţii (de dreapta), după condamnarea definitivă a fostului premier Silvio Berlusconi la un an de închisoare cu executare, de către Curtea de Casaţie, sub acuzaţia de fraudă fiscală, în timp ce executivul şi parlamentul aprobă ultimele măsuri importante, înainte de pauza de vară, informează vineri presa din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că Italia încearcă să depăşească polemicile cauzate de condamnarea fostului premier Silvio Berlusconi, iar parlamentul de la Roma a adoptat joi măsuri pentru a diminua problema închisorilor suprapopulate, prin reducerea perioadei de detenţie preventivă şi prin folosirea unor metode alternative de pedeapsă în cazul ilegalităţilor minore, un proiect de lege iniţiat de guvernul de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru, condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga).

O măsură importantă, deoarece penitenciarele din Italia sunt 'cele mai aglomerate' din Uniunea Europeană (UE). Circa 67.000 de deţinuţi (dintre care peste 23.400 de străini) se află în închisorile din Peninsulă, care au o capacitate de numai 45.000 de locuri, iar în unele centre de detenţie capacitatea cu care au fost construite este depăşită cu 250%. În prezent, 40% din deţinuţii din Italia aşteaptă să fie judecaţi, comparativ cu procentul de 15% din Marea Britanie şi Germania, precizează principalul cotidian roman.

Această măsură a fost criticată în mod dur de partidul populist de dreapta Liga Nordului, aflat în opoziţie, al cărui secretar naţional, Roberto Maroni (preşedinte al regiunii Lombardia), a declarat că, 'dacă guvernul Letta se gândeşte să continue cu alte iniţiative de acest gen, de exemplu o amnistie pentru a-l salva pe condamnatul Berlusconi, în Italia va izbucni un adevărat război, un alt Vietnam', afirmaţie subliniată de publicaţia menţionată.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă faptul că guvernul italian a aprobat, tot joi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de miniştri, un important decret de lege împotriva violenţei asupra femeilor, care urmează să fie validat în curând de parlament, şi care are trei obiective principale: 'prevenirea violenţei asupra femeilor, pedepsirea episoadelor de violenţă şi protejarea victimelor', după cum a declarat ministrul de interne Angelino Alfano (din partidul de dreapta Poporul Libertăţii), care este şi vicepremier.

Importanţa acestui decret de lege este subliniată şi de cotidianul de stânga Il Manifesto de la Roma, care aminteşte că, în luna iunie, Italia a fost al cincilea stat membru al Consiliului Europei care a ratificat Convenţia Consiliului privind prevenirea şi lupta împotriva violenţei asupra femeilor şi a violenţei domestice, numită Convenţia de la Istanbul. Deschisă semnării în mai 2011, aceasta a fost semnată de 25 de state membre ale Consiliului Europei, dar, pentru a putea intra în vigoare, ea trebuie să fie ratificată de către zece state, dintre care opt state membre ale Consiliului Europei, mai notează publicaţia amintită.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma relevă faptul că, în acest climat politic, principalul partid de stânga, Partidul Democrat (PD), se pregăteşte să înfrunte 'o toamnă fierbinte', anunţând un congres naţional în luna septembrie şi alegeri primare pentru a desemna un nou secretar al partidului, în luna noiembrie. Între timp, a anunţat joi seară la Roma actualul secretar al PD, Guglielmo Epifani (fost sindicalist), 'guvernul trebuie să lucreze în linişte, fără probleme' din partea principalei formaţiuni a dreptei italiene, Poporul Libertăţii (PdL, fondat de Silvio Berlusconi). Iar premierul Enrico Letta (secretar adjunct al PD) a declarat că Partidul Democrat 'trebuie să rămână unit' şi să continue să sprijine actualul guvern de mare coaliţie.

Congresul PD, din luna septembrie, 'va trebui să ajute guvernul să stabilească un proiect pentru Italia şi o speranţă pentru viitorul ţării', a mai afirmat secretarul Partidului Democrat, Guglielmo Epifani, declaraţie subliniată de publicaţia menţionată.

Cotidianul economic Il Sole 24 Ore din Milano scrie că la toamnă guvernul de mare coaliţie condus de Enrico Letta va trebui să înfrunte şi 'alte probleme delicate', cum ar fi sporirea TVA de la 21% la 22%, decizie amânată până în luna octombrie, la cererea Poporului Libertăţii, precum şi eliminarea impozitului funciar pe locuinţa principală, IMU (Impozitul municipal unic), o taxă 'urâtă de toţi italienii'.

De asemenea, după pauza de vară a parlamentului, guvernul va mai trebui să înfrunte o altă problemă delicată, reforma justiţiei, solicitată de PdL, după condamnarea definitivă a fostului premier Silvio Berlusconi la un an de închisoare cu executare, de către Curtea de Casaţie, sub acuzaţia de fraudă fiscală.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că rezolvarea tuturor acestor probleme şi polemici este amânată cu circa o lună, deoarece parlamentul de la Roma se pregăteşte să plece în vacanţă şi va rămâne închis în perioada 10 august - 6 septembrie.

Un 'concediu lung', pentru a digera sentinţa de condamnare a lui Berlusconi, care însă nu va fi 'la fel de lung' pentru guvernul italian, deoarece premierul Enrico Letta a anunţat că viitoarea şedinţă a Consiliului de Miniştri a fost fixată pe data de 23 august, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor