Guvernul imposibil şi cei zece experţi pentru zece zile (presa italiană)

Impasul politic din Italia, după decizia preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, de a forma două grupuri diferite de 'experţi' în vederea propunerii unui program pentru formarea noului guvern italian, şi după 38 de zile de la alegerile generale de la sfârşitul lunii februarie, care au avut un rezultat incert, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Preşedintele statului italian, Giorgio Napolitano. (Pierre Teyssot / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
03.04.2013

Impasul politic din Italia, după decizia preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, de a forma două grupuri diferite de 'experţi' în vederea propunerii unui program pentru formarea noului guvern italian, şi după 38 de zile de la alegerile generale de la sfârşitul lunii februarie, care au avut un rezultat incert, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Cei zece experţi aleşi de preşedintele Napolitano vor avea la dispoziţie cel mult zece zile', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că preşedintele Napolitano a fixat marţi un termen de 'cel mult zece zile' pentru activitatea celor două grupuri de lucru, care au sarcina de a debloca impasul politic din Italia, o iniţiativă care a suscitat deja multe critici din partea coaliţiei de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Giorgio Napolitano a declarat marţi că '8-10 zile sunt suficiente' pentru a le permite celor două comisii create sâmbăta trecută să prezinte un program de reforme care ar putea constitui baza formării unui nou guvern, în situaţia în care alegerile legislative din februarie au 'paralizat' viaţa politică din ţară, iar formarea unui nou executiv 'apare a fi o misiune imposibilă'. Coaliţia de centru-stânga dispune de o majoritate absolută la Camera Deputaţilor şi de una relativă la Senat, unde ar avea nevoie de votul celorlalte două forţe care au câştigat (sau au pierdut) alegerile, adică dreapta lui Silvio Berlusconi şi Mişcarea 5 Stele (M5S) a lui Beppe Grillo, care a cristalizat votul de protest al cetăţenilor italieni, comentează principalul cotidian roman.

Napolitano ar dori, prin aceste două comisii, să realizeze bazele pentru 'un pact de guvern', după modelul acordului realizat în Olanda în octombrie 2012 între liberalii de centru-dreapta şi laburiştii de centru-stânga, după alegerile care, la fel ca în Italia, nu au permis 'formarea unei majorităţi clare', potrivit La Repubblica.

Prima comisie de experţi (numiţi 'înţelepţi' de presa din Peninsulă) ar trebui să pregătească reforme instituţionale urgente, în primul rând o nouă lege electorală, care să o înlocuiască pe cea în vigoare, care a produs 'impasul politic actual', deoarece acordă 'un premiu de majoritate' coaliţiei câştigătoare la nivel naţional la Camera Deputaţilor, în timp ce la Senat acordă un premiu de majoritate la nivel regional, în fiecare din cele 20 de regiuni italiene. Cea de a doua comisie de experţi are sarcina de a propune măsuri concrete pentru creşterea economiei, Italia 'fiind în recesiune de 18 luni', relevă publicaţia amintită.

Preşedintele Giorgio Napolitano a mai dorit, prin crearea acestor două comisii, să le transmită partenerilor europeni ai Italiei 'un semnal pozitiv' şi să demonstreze că 'zece persoane inteligente şi de bună credinţă pot ajunge la un acord asupra câtorva obiective utile pentru viitorul ţării'. Strategia lui Napolitano, în vârstă de 87 de ani, a funcţionat până acum, deoarece Bursa din Milano (Piazza Affari) a avut marţi un rezultat pozitiv, comentează publicaţia menţionată.

'Bersani nu refuză să se întâlnească cu Berlusconi', scrie Corriere della Sera din Milano, care subliniază însă faptul că liderul stângii italiene, Pier Luigi Bersani, ar dori reluarea consultărilor în vederea formării unui nou guvern, cu Giorgio Napolitano sau cu noul preşedinte al Italiei, care va fi ales după terminarea mandatului pe şapte ani al lui Napolitano, mandat care va expira pe data de 15 mai. Procesul parlamentar de alegere a succesorului lui Napolitano va începe în jurul datei de 15 aprilie, când noul parlament de la Roma se va reuni în şedinţă comună şi va începe să voteze pentru alegerea unui nou şef al statului.

Bersani, care nu a reuşit să formeze un nou guvern săptămâna trecută, a afirmat marţi că 'tentativa sa nu a fost inutilă', deoarece le-a permis diferitelor forţe politice să înţeleagă 'care sunt responsabilităţile lor'. De asemenea, liderul coaliţiei de centru-stânga a declarat din nou că nu este de acord cu formarea unui guvern de coaliţie, care nu ar putea lua deciziile economice de care ţara are nevoie. 'Am văzut impasul creat de experienţa guvernului Monti' (susţinut de Partidul Democrat al lui Bersani, de Poporul Libertăţii al lui Berlusconi şi de centrişti), a afirmat marţi secretarul PD. Bersani continuă să refuze o coaliţie cu dreapta lui Berlusconi, dar a declarat că este dispus să se întâlnească cu fostul premier italian pentru a discuta împreună despre alegerea viitorului preşedinte al Republicii, observă principalul cotidian milanez.

Miza alegerii viitorului şef al statului este mare, iar 'Il Cavaliere' este convins că se va putea face un acord între Partidul Democrat (PD) şi M5S a lui Beppe Grillo pentru a-l alege în funcţia de preşedinte al Republicii Italiene pe fostul premier Romano Prodi, 'singurul politician de stânga care a reuşit să îl învingă pe Berlusconi' de două ori, în trecut, la alegerile generale, comentează Corriere della Sera.

'Dacă Bersani vrea să ocupe toate instituţiile (stânga a ales deja preşedinţii celor două camere), nu există spaţiu pentru dialog', a avertizat marţi unul dintre principalii colaboratori ai lui Berlusconi, secretarul Poporului Libertăţii (PdL), Angelino Alfano.

Presa din Italia este convinsă că Berlusconi, care are numeroase procese în curs, ce i-ar putea aduce mai multe sentinţe de condamnare în viitoarele luni, ar dori să aleagă un viitor preşedinte al Republicii 'care să îi fie favorabil, sau nu prea ostil'. Dacă nu va obţine aceste garanţii, 'Il Cavaliere', în vârstă de 76 de ani, preferă revenirea la urne, pe baza ultimelor sondaje difuzate în Italia, care demonstrează că dreapta lui Berlusconi ar putea obţine 32,5% din voturi, în timp ce stânga lui Bersani ar putea beneficia de numai 29,6% din preferinţele de vot ale electoratului italian, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor